Hlavní obsah

Vodohospodáři letos investují na Opavsku 124 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) investuje letos do vodárenské infrastruktury na Opavsku 124 milionů korun.

Článek

„Přibližně 86 milionů půjde do vodovodních sítí a 38 milionů do kanalizací a čistíren odpadních vod,“ sdělil mluvčí SmVaK Marek Síbrt.

Do největší úpravny pitné vody v kraji ve Vítkově-Podhradí firma investuje 15 milionů korun. Vymění tam část odtokového potrubí, které vede z reakčních nádrží dávkování ozónu do nádrží pomalého míchání. „Potrubí s metrovým profilem pochází z konce 50. let minulého století, kdy se úpravna budovala, a po letech spolehlivého fungování vyžaduje výměnu. Ocel bude vyměněna za nerez,“ uvedl ředitel páteřního systému Ostravský oblastní vodovod Jiří Komínek.

Více než 14 milionů korun bude stát sanace vodojemu, z něhož je pitnou vodou zásobován Vítkov. Za sedm milionů korun se bude rekonstruovat vodovodní řad v místní části Hradce nad Moravicí Meleček.

Zásobování pitnou vodou bude firma komplexně řešit v opavské části Podvihov. Vybuduje tam automatickou tlakovou stanici, 780 metrů přívodního řadu a téměř 430 metrů rozváděcích řadů. „Důvodem investice jsou nedostatečné a kolísavé tlakové poměry v části obce,“ uvedl ředitel vodovodů SmVaK Milan Koníř.

Významnou modernizaci kanalizace a související infrastruktury za více než 13,5 milionu korun SmVak chystají například v Opavě v Otické ulici, na náměstí Svobody a v sadech Svobody. „Důvodem je špatný technický stav stok (trhliny, koroze, uvolněné kameninové obložení dna, chybějící části konstrukce atd.), ale také atypických revizních šachet nebo neodborné napojení přípojek v minulosti,“ uvedl ředitel kanalizací SmVaK Jan Tlolka.

SmVaK patří mezi největší vodárenské firmy v zemi. Vodu dodávají více než 720.000 lidí zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, ale také například do části Olomouckého kraje nebo do pohraniční oblasti Polska. Společnost má přibližně 860 zaměstnanců.

Reklama

Doporučované