Hlavní obsah

Vodohospodáři upravují čistírnu odpadních vod, kterou využívá Frýdek-Místek

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) modernizuje čistírnu odpadních vod ve Sviadnově, kterou využívá Frýdek-Místek a okolní obce. Za devět milionů korun kompletně obnovuje jednu z vyhnívacích nádrží.

Článek

Modernizaci nádrž potřebuje, aby splňovala současné přísné technologické parametry. „Všechny kovové prvky, jako jsou potrubí, víko nádrže nebo prostupy, byly původně vybudovány ze standardní uhlíkaté černé oceli, která je za dobu provozu, tedy zhruba 26 let, značně opotřebována, proto bylo nutné přistoupit k obnově technologických potrubí a pomocných prvků, které budou nově vybudovány z nerezu,“ uvedl mluvčí.

Vyhnívací nádrž slouží k zahřívání, míchání a stabilizaci čistírenského kalu. „Z něho se zde při přeměně rozložitelných organických látek uvolňuje bioplyn, který následně využíváme pro výrobu elektřiny a tepla v kogeneračních jednotkách. Po následném vysušení se čistírenský kal používá například jako substrát na rekultivovaných plochách po těžbě černého uhlí nebo jiné průmyslové činnosti,“ uvedl Síbrt.

Úprava nádrže skončí do Vánoc. Kompletní výměna se týká kalových a plynových potrubí, uzavíracích a regulačních armatur nebo elektrické instalace. Vyměněny budou elektroarmatury, kabelové rozvody, výzbroj v rozváděčích a elektroinstalace, upraven bude i software v dispečinku vodárenské společnosti.

„Po obnově a opravě vyhnívací nádrže bude zajištěn její bezpečný provoz pro stabilizaci kalů na období dalších minimálně 25 let. V budoucnu nás čeká obdobná oprava druhé vyhnívací nádrže v areálu čistírny,“ uvedl ředitel kanalizací SmVaK Jan Tlolka.

SmVaK jsou největší vodárenskou firmou v Moravskoslezském kraji a patří i mezi největší v zemi. Vodu dodávají více než 720.000 lidí zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, ale také části Olomouckého kraje a do pohraniční oblasti Polska.

Reklama

Doporučované