Hlavní obsah

Vojáci NATO na sociálních sítích sdílí spolu s fotografiemi i tajné informace

Vojáci NATO na sociálních sítích prozrazují citlivé informace.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Vojáci NATO pod záštitou organizace na sociálních sítích zveřejňují fotografie z výcviků. Díky nim je možné nejen vysledovat samotné vojáky, ale také najít tajné lokace, ve kterých probíhá vojenský výcvik.

Článek

Severoatlantická aliance v rámci pořádání vojenských cvičení zatím nechává své vojáky sdílet fotografie a videa z rozličných výcvikových lokací. Cílem medializace vojenských cvičení má být ukázání vojenské síly a schopností vojáků. Vojáci ale spolu s fotografiemi a videi sdílí i klíčové informace, které by se daly snadno zneužít, píše server The New York Times.

Litevská organizace StratCom COE, která dodává NATO zpětnou vazbu, zjistila, že aktivita vojáků na sociálních sítích má i své temné stránky. Sledováním vojáků byli její zaměstnanci schopni zjistit přesná data konání vojenských cvičení nebo odhalit pohyb a lokaci celého praporu. Přímým kontaktem pak dokázali lokalizovat jednotlivé vojáky. Ti navíc na sociálních sítích zveřejnili i fotografie vojenského vybavení, které mají k dispozici.

Některé z vojáků aktivně zapojuje do online kampaní. Švédský voják Lasse L. Matberg, se například stal minulý rok tváří Trident Juncture, největších intenzivních vojenských cvičení od konce studené války.

Členové NATO pro vojáky zveřejnili příručku toho, jak by se měli chovat na sociálních sítích, každý stát ale vydal soupis svých doporučení, a proto se texty liší. StratCom COE zase upozornila vývojáře sociálních sítí, aby se zaměřili na možný únik informací, kromě toho také upozornila na to, že přestože někteří vojáci měli na Facebooku skryté zaměstnání před veřejností, dalo se dohledat.

Podobný problém řeší i ruská armáda, aktivita jejích vojáků na sociálních sítích odhalila cvičení, které chtěl Kreml udržet v tajnosti, píše The New York Times. Ruští zákonodárci proto odhlasovali zákon, který vojákům zakazuje zveřejňování armádních příspěvků na sociálních sítích nebo používání smartphonů a nahrávacích zařízení.

Zjištění organizace StratCom COE navazuje na aféru z ledna roku 2018, kdy fitness aplikace Strava, jejíž součástí je mapa uživatelů, nechtěně odhalila místa vojenských základen i lokaci samotných vojáků, včetně těch v Iráku a Sýrii.

Reklama

Doporučované