Hlavní obsah

Vojáci sdíleli online své běžecké trasy a nechtěně tak zveřejnili polohu základen

Američtí vojáci zveřejňovali své běžecké trasy v běžecké aplikaci. Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Z mapy běžeckých tras se dalo zjistit leccos. Míru aktivity, pohyb osob uvnitř základen i často užívané a hlídané cesty.

Článek

Američtí a další vojáci prozradili skrze běžeckou aplikaci umístění svých základen mimo jiné v Jemenu, Somálsku i Afghánistánu. Na deset tisíc vojáků on-line zveřejnilo na oblíbeném fitness trackeru své běžecké trasy, a to i ty uvnitř nebo poblíž základen.

Aplikace tyto údaje získala díky bezdrátovým fitness náramkům, které armádě pořídila sama americká vláda na podporu poté, co se mezi vojáky rozšířila obezita.

Aplikace Strava, jíž se přezdívá „sociální síť pro atlety”, na mapě světelnými čarami s různou intenzitou označila jejich pohyb. Mapy si všiml australský student Nathan Ruser, jenž zkoumal bezpečnostní situaci na Blízkém východě. „Prohlédl jsem si tu mapu a pomyslel si: Sakra, to není dobré, tohle by tu určitě být nemělo,” uvedl Ruser.

Z jednoduché mapky se dalo zjistit leccos. Míru aktivity, pohyb osob uvnitř základen i často užívané a hlídané cesty. „Šokovalo mě, kolik detailů se z mapy dalo vypozorovat. Dal se z ní určit styl života,” řekl student.

Poslední update běžecké mapy vyšel v listopadu. Americká armáda zveřejněné běžecké mapy vojáků zkoumá.

Reklama

Související témata:

Doporučované