Hlavní obsah

Vojáci už slaví konec boje o Mosul, dobyli baštu Islámského státu

Záběry z Mosulu, kde iráčtí vojáci slaví porážku Islámského státuVideo: Reuters

 

Reklama

Irácké bezpečnostní síly v sobotu oslavily dobytí poslední pevnosti Islámského státu v Mosulu. Vyčištění města je podle irácké armády otázkou několika málo hodin.

Článek

Ve zničeném Mosulu probíhají bujaré oslavy iráckých vojáků. Slaví převzetí poslední pevnosti, nad kterou měl moc Islámský stát.

Místní státní televize v sobotu oznámila, že v blízkých hodinách irácké bezpečnostní síly převezmou plnou kontrolu nad Mosulem, protože obranné linie Islámského státu se ve svém bývalém hlavním iráckém městě hroutí.

„Dnešním dnem skončili," potvrdil dobytí města iráckými vojáky velitel 1. brigády Flalah al-Wardani. Dodal, že muži, ženy a děti se budou moci vrátit do svých domovů.

Mosul byl zdaleka největším městem, které padlo do spárů radikálů Islámského státu. Ten ho držel po dobu tří let, odtud také vyhlásil svůj „chalífát" na dobytých územích v Iráku a Sýrii. 

Islámskému státu nyní zbývají venkovské a pouštní državy západně a jižně od Mosulu. Vojáci budou i nadále pokračovat v útoku na vybrané cíle napříč Irákem.  

Reklama

Doporučované