Hlavní obsah

Trvalo to dvě sekundy, těžko se mohli zachránit, říká generál o atentátu na české vojáky

Zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner uvedl, že při hlídce vojáci nepochybili. Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Léčky teroristů jsou podle brigádního generála Štefana Muránského největší hrozbou, které vojáci na misi čelí.

Článek

Z dosavadního vyšetřování nedělního útoku na české vojáky v Afghánistánu plyne, že se jednalo o dobře připravenou léčku. „Obdrželi jsme z aliančního vedení prvotní zprávu, která potvrzuje, že se jednalo o dobře připravený přepad a sofistikovanou léčku,” popsal brigádní generál a zástupce ředitele Společného operačního centra Štefan Muránský.

Právě nastražování a příprava léček je podle Muránského dnes největší hrozbou, zejména v místech jako je Bagrám, kde populace vyjadřuje otevřenou podporu Tálibánu.

Brigádní generál potvrdil, že během patroly sesedlo z obrněných vozidel šest lidí, mezi nimi tři čeští vojáci, dva Afghánci a jeden Američan. Tato šestičlenná skupina musela připravit prostor určený k provedení operačního úkolu.

Zároveň podle Muránského čeští vojáci na hlídce nejspíš neměli bezprostředně před atentátem možnost zareagovat jinak a zachránit si život. Například tím, že by se přikrčili, jak to udělal jejich afghánský kolega, který přežil s těžkým zraněním.

„Nedomnívám se, že kdyby se přikrčili, tak by si zachránili život. Měli tu smůlu, že byli k útočníkovi nejblíž. Trvalo to necelé dvě sekundy a za tu chvíli toho nejste schopni moc rozpoznat,” dodal.

Česká jednotka v Bagrámu se vrátí ke standardnímu režimu buď během čtvrtka, nebo od pátku. Záležet ale bude na rozhodnutí vrchního velitele amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu, armádního generála Johna Nicholsona.

Těla tří českých vojáků zabitých v Afghánistánu při sebevražedném útoku ve středu dopravil armádní speciál do vlasti. Zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner při té příležitosti uvedl, že při hlídce vojáci nepochybili. Verner po návratu z Afghánistánu řekl, že svým hrdinským přístupem zachránili další životy. Útok podle něj mohl mít mnohem fatálnější následky.

Martina Marcina (36), Kamila Beneše (28) a Patrika Štěpánka (25) povýšil v úterý in memoriam ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) do hodností štábních praporčíků. Ministerstvo pro ně chystá ještě další ocenění, padlí vojáci dostanou in memoriam nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu. Prezident Miloš Zeman vojáky 28. října in memoriam vyznamená medailí Za hrdinství.

Památku padlých vojáků ve středu v poledne připomnělo 8000 sirén, které se na 140 sekund rozezněly po celém Česku. V době příletu vojenského speciálu s těly padlých se rozezněly zvony katolických kostelů a chrámů v Praze. Rozhledna na pražském Petříně se večer na památku padlých rozsvítila v barvách trikolory.

Reklama

Související témata:

Doporučované