Hlavní obsah

Vojáci v nemocnicích suplují sanitáře, ale mohou i roznášet léky

Domažlické nemocnici dorazilo na pomoc šest příslušníků armády, další dva už od konce prosince pomáhají s testováním.

Reklama

Vojáci dnes dorazili například do nemocnice v Jihlavě nebo v Domažlicích. Kvůli nemoci covid-19 totiž některým nemocnicím chybí personál. Nedostatek zdravotníků brání v rozšiřování lůžkové kapacity pro pozitivní pacienty.

Článek

Nemocnice se potýkají s nárůstem pacientů kvůli epidemii covidu-19. Některé hlásí akutní nedostatek nemocného personálu a žádají o pomoc armádu.

„Co se týče pacientů, situace není nijak katastrofická. Máme kolem 60 pozitivních pacientů, na JIP jich je 6. Jsme schopní tu kapacitu rozšiřovat, v tom nejvyšším vrcholu jsme měli 120 pacientů a už jsme byli na hranici únosnosti,“ říká mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Horší situace je s personálem, ze 1600 zaměstnanců je 100 lidí mimo službu kvůli covidu-19. Nemocnice proto požádala o pomoc armádu.

„Dnes nám přijelo osm vojáků. Pomůžou nám s pomocnými pracemi, které v tuto chvíli vykonávaly místo sanitářů sestřičky. Ty totiž místo své práce například převážely pacienty, což běžně dělají sanitáři,“ dodala Zachrlová. Vojáci jsou rozděleni do oddělení, kde je situace nejhorší, například na neurologické oddělení nebo internu.

A dalších šest příslušníků armády nastoupilo třeba také do Domažlické nemocnice. Vojáci mají pod nemocničním dohledem vypomáhat na covidových lůžkových stanicích, dva jejich kolegové už od 28. prosince pomáhají s antigenním testování.

„Vojáci s kurzem CLS budou pomáhat s péčí o covidové pacienty na lůžkách ARO, interních lůžkách i lůžkách následné péče například s fyzicky náročnými činnostmi, jako je manipulace s pacienty, hygiena, prevence dekubitů, případně doprovod na komplementární vyšetření. Případně budou pod přímým dohledem vykonávat i některé činnosti sester, jako je asistence u přípravy či distribuce léků,“ popisuje hlavní sestra Domažlické nemocnice Jana Boučková.

Další menší nemocnice se také postupně plní, jednotlivá oddělení se proto mění na místa vymezená pro pacienty pozitivní na SARS-CoV-2. „Aktuálně máme 70 covid pozitivních pacientů, z toho 11 na intenzivní péči, máme zhruba ještě 20 lůžek. Od pondělí nám přibylo zhruba 10 covid pozitivních pacientů,“ popsal mluvčí Nemocnice Příbram Martin Janota.

Středočeský kraj rovněž žádá kvůli nedostatku zdravotníků o pomoc armádu. Podle krajského radního pro zdravotnictví Pavla Pavlíka v krajských nemocnicích schází 359 pracovníků.

Vojáci už delší dobu pracují třeba v Libereckém kraji. Tamní krajská nemocnice má aktuálně 39 pacientů, z toho 21 na intenzivní péči. „Denní přírůstek je 5 až 10 pacientů, kontinuálně to roste od počátku ledna. Máme 169 lůžek, budeme otevírat další oddělení,“ uvedl mluvčí Nemocnice Liberec Václav Říčař.

Například krajská nemocnice v Chebu nemá prakticky žádná volná místa na JIP, přestože přesná čísla se každý den mírně liší. „Pohybujeme se na hranici kapacit, co se týká intenzivní lůžkové péče, a na hranici personálních kapacit. Takže pokud neseženeme další kvalifikovanou pracovní sílu, především sestry, tak nemáme šanci lůžkovou kapacitu navyšovat. Včera jsme měli jedno volné místo v Karlových Varech a dvě místa v Chebu,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Pokud je nemocnice plná, převáží pacienty do jiných zařízení, například z Chebu do Plzně. V záloze je potom plán na převoz do zahraničí, pokud by covid-19 vyčerpal celou kapacitu českého zdravotnictví.

Reklama

Doporučované