Hlavní obsah

Vojáci v prostoru Hradiště vyzkoušeli střelby z nových raketových systémů

Ilustrační foto.

Reklama

Vojáci ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště poprvé testovali střelby z nově zavedeného systému RBS-70NG. Nahradí v české armádě již zastaralý systém sovětské výroby.

Článek

„Při cvičení strakoničtí vojáci ověřili schopnost nové hosystému sestřelovat malé cíle, zejména drony,“ řekla tisková mluvčí 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích Jana Samcová.

„Nový systém RBS-70NG nahradil již zastaralý systém sovětské výroby STRELA 10. Sovětský systém jsme využívali téměř 40 let,“ uvedla Samcová. Během cvičení vojáci vyzkoušeli i nejnovější typ raket označovaný jako BOLIDE, který má větší dosah a vyšší přesnost než předchozí řada.

Vojáci vystřelili během dnešního cvičení z nového systému tři rakety. „Dvakrát jsme stříleli na rukáv, jednou na dron, a pokaždé ta střela byla úspěšná, to znamená, že cíl byl zničen,“ řekla Samcová.

Výhodou nových kompletů RBS-70NG je, že mají nižší hmotnost a jsou kompaktnější. Jejich příprava pro taktické použití trvá tedy vojákům kratší dobu. Součástí kompletů je i noční režim, v noci tak není potřeba žádné přídavné zařízení.

„Hlavní výhodou je i to, že střelu na cíl navádí operátor. Jeho úkolem je zachytit cíl, s tím že nový systém umožňuje, aby operátor cíl takzvaně uzamknul a navedení pak dělá sám počítač,“ uvedla Samcová.

Nový systém dokáže potlačovat hrozbu i nízkoletících bezpilotních cílů malých rozměrů, jako jsou drony, které jsou obtížně detekovatelné. V současnosti představují velmi aktuální hrozbu. Podle mluvčí výrobce těchto kompletů švédská firma Saab deklaruje, že je systém schopen zničit bezpilotní prostředek, který má rozměry zhruba pět krát tři metry.

Strakoničtí vojáci obdrží 16 nových kompletů RBS-70NG. Dvanáct jich převzali už v loňském a ltaké etošním roce. Poslední čtyři dorazí do Strakonic začátkem července. Nové zbraně zároveň doplní 16 kompletů starší generace RBS-70, které vojáci již několik let využívají.

Mezinárodního cvičení Tobruq Arrows 2021, kterého se účastní i vojáci ze Slovenska, bude v Hradišti pokračovat i v následujících dnech.

Reklama

Související témata:

Doporučované