Hlavní obsah

Voják, který padl na misi v Afghánistánu, bude mít pohřeb 7. listopadu

Ceremoniál na kbelském letišti, kam letecký speciál přepravil ostatky českého vojáka, který zahynul v Afghánistánu.Video: Nikol Zwrtková

 

Reklama

Tomáš Procházka zemřel poté, co na vůz s příslušníky české jednotky zaútočil střelbou afghánský voják.

Článek

Český voják Tomáš Procházka, který v pondělí padl v Afghánistánu, bude pohřben 7. listopadu v Prachaticích, kde se narodil.

Pohřeb bude se souhlasem rodiny, s níž žije v Hrádku nad Nisou na severu Čech, se všemi vojenskými poctami.

Tomáš Procházka, který u jednotky v Afghánistánu sloužil jako kynolog, zemřel poté, co na vůz s příslušníky české jednotky zaútočil střelbou afghánský voják.

Termín a místo pohřbu oznámila armáda. Mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková pak tlumočila médiím a veřejnosti žádost rodiny o diskrétnost.

Na pomoc rodině padlého mohou lidé přispívat do nadačního fondu speciálních sil. Dosud se vybralo téměř 300 tisíc korun.

Fakta o české misi v Afghánistánu. Video: Seznam Zprávy

Ostatky Tomáše Procházky dopravil ve středu večer na letiště v Praze-Kbelích vojenský letecký speciál. Přílet doprovodila smuteční ceremonie, jíž se zúčastnila rodina, velení armády, prezident republiky či kardinál Dominik Duka. (Na záznam ceremoniálu se můžete podívat ve videu v úvodu tohoto textu.)

Ministr obrany Lubomír Metnar za ANO (vpravo) a náčelník generálního štábu Aleš Opata o české ztrátě v Afghánistánu. Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované