Hlavní obsah

Voják útočil na letišti u Voroněže. Zabil nejméně tři lidi

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Voják na vojenském letišti u Voroněže na jihozápadě Ruska zabil několik lidí a nyní se po něm intenzivně patrá, oznámila v pondělí ruská agentura TASS. K incidentu mělo dojít kolem páté hodiny ranní tamního času.

Článek

„Zjišťujeme podrobnosti, ale na letišti je několik mrtvých,“ uvedly oblastní úřady. Voják podle zdroje agentury TASS střílel z pistole, kterou sebral důstojníkovi. Zastřelil dva důstojníky a vojáka, který si v armádě odbýval povinnou vojenskou službu.

TASS původně informoval, že se voják po střelbě zabarikádoval na území své jednotky. Později upřesnil, že se voják někde skryl a nyní se po něm pátrá v rámci Voroněžské oblasti; nepředpokládá se totiž, že by opustil region sousedící s Ukrajinou.

Hledaný dvacetiletý vojín Anton Makarov, pocházející z Voroněže, je nejspíše ozbrojen pistolí a dvěma zásobníky. Do pátrání se zapojili i příslušníci policejních pořádkových jednotek a útvarů rychlého nasazení, vrtulníky a bezpilotní letouny od speciálních sil, uvedl TASS.

Makarov se podle místních médií nejprve pohádal s majorem, který o páté ráno přijel na kontrolu strážní jednotky, sebral mu pistoli a důstojníka zastřelil. Podle některých zdrojů na majora zaútočil se sekyrou. Poté z důstojníkovy pistole Makarov zastřelil majorova řidiče v poddůstojnické hodnosti, který svému veliteli přispěchal na pomoc, jakož i vojína základní vojenské služby. Další zraněný voják, kterého zasáhl dvěma střelami, zemřel v nemocnici na jednotce intenzivní péče, uvedl voroněžský portál Vesti.

„V důsledku útoku byli tři vojáci smrtelně zraněni. Velení vojenské jednotky společně s donucovacími orgány přijímají opatření k nalezení a zadržení útočníka, “ uvedl těsně po incidentu podle agentury TASS tamní okres.

Další podrobnosti zatím nejsou přesně známy, o útržcích však informuje například i ruská agentura RIA Novosti. Té útok potvrdilo tamní vojenské vyšetřovací oddělení a jeho spolupracovníci ji informovali o mrtvých a momentálním upřesňování informací, které ohledně incidentu probíhá.

Podobné útoky v minulosti často souvisely se šikanou zakořeněnou v ruské armádě. Velení Západního vojenského okruhu, pod které voroněžská jednotka spadá, předpokládá, že příčinou incidentu byl vojínův psychický zkrat. Kontrola u jednotky totiž neodhalila žádný dřívější konflikt mezi Makarovem a dozorčím důstojníkem, který dnes ráno přijel na kontrolu stráží.

Reklama

Související témata:

Doporučované