Hlavní obsah

Vojáky z Afghánistánu stáhneme do pěti let, chtějí navrhnout Američané Tálibánu

Vojáci USA by mohli Afghánistán opustit do 5 let.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Američtí vojáci opustí území Afghánistánu v příštích třech až pěti letech. Podle listu New York Times se takovou variantu chystají hnutí Tálibán navrhnout američtí vyjednavači.

Článek

Společně s posledními americkými jednotkami se mají podle navrhovaného plánu z Afghánistánu stáhnout také další mezinárodní síly. V zemi jsou zahraniční jednotky od roku 2001. Pod vedením Spojených států tu měly bojovat s terorismem a zajistit stabilitu. Podle většiny odborníků ale v tomto ohledu spojenecké síly zklamaly. Podle nedávno zveřejněné zprávy Tálibán ovládá či má vliv na větší ploše Afghánistánu než před začátkem vojenské intervence.

V současnosti je v Afghánistánu na 14 tisíc amerických vojáků. Jejich počet by měl v nejbližších měsících klesnout na polovinu. Výcvik afghánské armády, na což se spojenci zaměřují posledních asi deset let, tak připadne především na jednotky evropských zemí NATO a Austrálii. Ty v zemi čítají necelých devět tisíc vojáků.

Američané by se po úvodním očesání svých sil v zemi měli soustředit zejména na zásahy proti teroristickým buňkám. Na některých by podle deníku měli Američané spolupracovat i s afghánskou armádou. Po tuto dobu bude v zemi nadále aktivní také tajná služba CIA.

Podle listu je novému návrhu, jenž vzešel od amerických vyjednavačů z Pentagonu, nakloněn jak Washington, tak ředitelství Severoatlantické aliance. Vedení NATO podle informací deníku kvitovalo mimo jiné to, že americká strana aktuální plán se svými severoatlantickými spojenci konzultovala. Neopakovala se tak prosincová situace, kdy americký prezident Donald Trump takřka z ničeho nic oznámil, že se Američané z Afghánistánu stáhnou.

Američtí vyjednavači zároveň upozorňují, že i přes plánovaný návrh nedosáhli s představiteli Tálibánu bližší shody. Obě strany se zatím dohodly pouze na tom, že zahraniční vojska opustí zemi. Tálibán má na oplátku zajistit, že se z Afghánistánu nestane základna teroristických skupin.

Další vyjednávání mezi představiteli Spojených států a Tálibánu jsou plánována na sobotu. Afghánská centrální vláda se jednání neúčastní.

Reklama

Související témata:

Doporučované