Hlavní obsah

Vojenská policie vyšetřuje únik informací o tajné operaci v Afghánistánu

Češi v Afghánistánu. Jejich působení rozebírá šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Únik prověřovaly složky Ministerstva obrany, Vojenská policie zahájila úkony v trestním řízení.

Článek

Vojenská policie zahájila úkony v trestním řízení kvůli úniku informací o tajné operaci v Afghánistánu.

Jde o reakci na zprávu, kterou před dvěma týdny zveřejnily Lidové noviny. Přišly s informací, že se speciální síly české armády podílely na útoku na pachatele srpnového atentátu na české vojáky u základny Bagrám.

Ministr obrany Lubomír Metnar o vývoji informoval premiéra Andreje Babiše (ANO). Více záležitost kvůli utajování nechce komentovat.

Při akci českých speciálních sil byl podle Lidových novin zabit jeden pachatel a další zajat, podle České televize bylo mrtvých a zajatých víc. Odborníci únik informací kritizovali. Mohl podle nich ohrozit bezpečnost vojáků v Afghánistánu.

Metnar nechal únik prošetřit Vojenskou policií, Vojenským zpravodajstvím a bezpečnostním odborem Ministerstva obrany. Čas jim dal do minulého pátku.

„Příslušné složky Ministerstva obrany na základě mého pokynu celý týden prověřovaly případný únik informací. K objasnění zjištěných skutečností zahájila Vojenská policie úkony v trestním řízení,” sdělil Metnar ČTK. „V tomto duchu jsem informoval pana premiéra. Vzhledem k tomu, že celý proces probíhá v utajovaném režimu, nebudeme a ani nemůžeme případ více komentovat," dodal.

Deník N v pondělí uvedl, že na vyšetřování Vojenské policie dohlíží Vrchní státní zastupitelství v Praze, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ale nechtěla s ohledem na citlivost a zvláštní režim informací případ komentovat.

Okolnostmi případu se zabýval minulý týden i sněmovní branný výbor. Přijal usnesení, že koaliční operace speciálních sil v Afghánistánu byla v souladu s mandátem pro působení českých vojáků v zahraničí. Podle předsedkyně výboru Jany Černochové (ODS) byla část informací zveřejněných v médiích nepravdivá.

Reklama

Doporučované