Hlavní obsah

Vojtěch: Bezdomovce v Praze naočkují praktici

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Ve vyloučených lokalitách v Ústeckém a Moravskoslezském kraji nabídnou zájemcům očkování proti covidu-19 mobilní týmy. V hlavním městě budou bezdomovce očkovat někteří praktičtí lékaři.

Článek

Po dnešním otevření očkovacího místa na pražském hlavním nádraží to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

V Praze se dnes otevřela dvě očkovací místa, kam mohou lidé přijít bez předchozí registrace či objednání. Stát tím chce jít s očkováním blíže k lidem. Na dotaz, jak zajistit očkování například lidí bez domova nebo sociálně vyloučených, Vojtěch řekl, že se chystá očkování ve vyloučených lokalitách v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Vakcinaci by tam lidem měly nabídnout mobilní očkovací týmy, které zajistí kraje. Předpokládá se, že lidé z vyloučených lokalit sami na očkování ve stávajících očkovacích centrech nepřijdou. „Očkovací tým by měl jít za nimi a měl by je naočkovat na místě tam, kde pobývají,“ řekl Vojtěch.

Zástupci hlavního města už v červnu uvedli, že plánují naočkovat proti covidu-19 bezdomovce. Praha ale čekala na stanovisko Ministerstva zdravotnictví, zda může pro tyto účely použít jednodávkovou vakcínu od firmy Johnson & Johnson. Ministerstvo totiž doporučilo, aby zdravotníci tuto očkovací látku nepodávali lidem mladším 60 let. Důvodem je velmi vzácný nežádoucí účinek, kdy u očkovaných vznikají krevní sraženiny především v mozku.

Ministr zdravotnictví v posledních dnech opakovaně řekl, že očkování mladších lidí touto látkou není zakázáno. Dnes doplnil, že dal Praze stanovisko, že může lidi bez domova očkovat touto vakcínou. „To je pro tyto lidi nejjednodušší, aby nemuseli na druhou dávku,“ uvedl. Podle něj v hlavním městě jsou praktičtí lékaři, kteří se vakcinaci lidí bez domova budou věnovat.

Reklama

Doporučované