Hlavní obsah

Vojtěch k rozvolňování: Dokud se neproočkujeme, směrem Británie nepůjdeme

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Česko zatím cestou Velké Británie nepůjde. Podle ministra zdravotnictví se mohou nyní platná opatření rozvolnit až ve chvíli, kdy bude většina Čechů naočkovaná.

Článek

Česko zatím neplánuje zmírnění protiepidemických opatření po vzoru Velké Británie. Poslancům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Česká republika podle něj není ve stejné situaci jako Británie, která patří k evropským premiantům v očkování.

Vojtěcha s dotazem, kdy vláda ukončí omezení a začne ke covidu-19 přistupovat jako k chřipce, interpeloval poslanec SPD Pavel Jelínek.

Ministr Vojtěch řekl, že v tuto chvíli neplánuje opatření zpřísňovat, ale ani v nich polevovat. „Chtěl bych je držet tak, jak teď jsou. Počkejme na proočkování populace a také uvidíme, jak se virus bude chovat po létě,“ uvedl Vojtěch.

Podle něj některé studie říkají, že virus oslabuje UV záření a v létě se proto chová jinak. Odkázal i na situaci loňského léta, kdy to rovněž vypadalo, že pandemie je na ústupu a v Česku se mohutně rozvolňovalo. Načež přišla masivní podzimní vlna.

O možné změně v opatřeních by podle něj Česko mohlo uvažovat ve chvíli, kdy bude mít více než 70 procent obyvatel naočkovaných oběma dávkami. Tak jako to je nyní ve Velké Británii. „V tuto chvíli ale Česká republika v takové situaci není,“ poukázal Vojtěch na fakt, že očkování nepostupuje tak rychle, jak by si vláda představovala. I kvůli tomu, že část obyvatelstva očkování proti covidu-19 odmítá.

Upozornil také na to, že v Británii, kde kvůli variantě delta denně přibývá kolem 30 tisíc nově nakažených, jde spíše o politické rozhodnutí, nikoliv odborné, což někteří tamní vědci a lékaři kritizují.

Česko podle něj ještě nemá přesný plán možného přeočkování na podzim či v zimě. Neví ani, zda bude nutné přeočkovat všechny nebo jen vybrané skupiny. Ministr chce čekat na mezinárodní stanoviska, především od Evropské lékové agentury. „V tuto chvíli to bereme tak, že platnost očkování po druhé dávce je neomezená, oproti původně uváděným devíti měsícům,“ řekl Vojtěch.

Velká očkovací centra, která nyní fungují ve všech regionech, budou podle něj s koncem léta utlumována a zhruba od září by mělo očkování fungovat především u praktických lékařů nebo při zdravotnických zařízeních. „V první fázi to nedopadlo optimálně, ale věřím, že teď se poučíme. Bude vysoutěžena distribuce a praktičtí lékaři budou moct využívat vakcínu Pfizer,“ dodal.

Reklama

Doporučované