Hlavní obsah

Vojtěch našel nového viníka sílící nákazy. Je třeba se na něj zaměřit, říká

Foto: vláda.cz

Řekl jsem paní hlavní hygieničce, aby se společně s policií zaměřili na kontroly, zda i v nočních klubech lidé dodržují povinnost, že musí mít certifikáty, uvedl Vojtěch.

Reklama

Mladí lidé si po škole užívají prázdniny, říká ministr zdravotnictví. Podle něj je třeba se zaměřit hlavně na kontroly v klubech.

Článek

Nejdříve to byli lyžaři, kteří covid-19 přivezli z Itálie, vloni po prázdninách při rozjezdu druhé vlny dovolenkáři, kteří jej přivezli z cest. Teď Česko podle epidemiologů stojí před hrozbou další, již páté, vlny covidu. A i tentokrát přichází ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se skupinou lidí, která má na tom zásadní podíl.

„Je ale potřeba říct, že jsou to primárně lidé kolem 16 až 20 let. Nejsou naočkovaní a mají nejvíc kontaktů. Po škole si zkrátka užívají prázdniny,“ uvedl ministr ve velkém rozhovoru pro iRozhlas.cz.

Jak se šíří nákaza, si projděte v unikátní mapě ZDE. Jak postupuje očkování, se můžete podívat ZDE. Jaká opatření platí, naleznete ZDE.

Aktuálně nejhorší situace je v Praze, části středních Čech a Plzeňském kraji. Podle Vojtěcha se nákaza šíří také v pražských klubech.

„Řekl jsem paní hlavní hygieničce (Pavle Svrčinové), aby se společně s policií zaměřili na kontroly, zda i v nočních klubech lidé dodržují povinnost, že musí mít certifikáty. Teď nedávno byl případ v Nizozemsku, kde byla nákaza v takovém klubu,“ řekl iRozhlasu.

Dodal ovšem, že prozatím se rostoucí čísla neprojevují na hospitalizacích. „Situaci sledujeme a uvidíme, jak s ní zamíchá delta mutace. Proto se snažíme tlačit očkování, abychom byli připraveni na podzimní období. Tam se ukáže, zda situace zůstává klidná, nebo se zhoršuje,“ sdělil.

Právě kvůli mutaci delta mluví odborníci o tom, že Česko stojí již před pátou vlnou covidu.

„Stávající epidemická situace se bude dál zhoršovat a můžeme tak mluvit o další vlně, celkově už páté,“ uvedl pro server Blesk epidemiolog Rastislav Maďar.

„Těch faktorů je povícero. Za prvé nová mutace hraje poměrně dominantní roli, protože její šíření je opravdu velmi intenzivní. Druhá věc je to, že opatření byla prakticky eliminována. Je vidět, že ty nové mutace se šíří nepoměrně rychleji i v těch letních měsících,“ dodal na stejném serveru exministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula.

Reklama

Doporučované