Hlavní obsah

Vojtěch uznal, že očkovat se teď musí jinak

Foto: vláda.cz

Adam Vojtěch, znovu ministr zdravotnictví.

Reklama

V pondělí ráno se otevřelo další očkovací místo v nákupním centru, tentokrát na Smíchově. A ministr zdravotnictví Adam Vojtěch prohlásil, že tohle je způsob, jak bude Česko v budoucnu očkovat.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odhaduje, že se očkování v Česku postupně přesune na systém bez rezervací. Řekl to na dotaz Seznam Zpráv dnes dopoledne po otevření dalšího očkovacího místa, tentokrát v nákupním centru na pražském Smíchově.

Podle Vojtěcha totiž lidé ztrácejí zájem čekat na rezervaci nebo na registraci a raději se nechají očkovat při návštěvě třeba obchodního centra. „Uvidíme, jaký bude zájem, těžko zatím říct. Ale lze říct, že stávající systém už pro určitou skupinu lidí není atraktivní, proto hledáme cesty, jak se jim přiblížit,“ řekl ministr zdravotnictví.

„Jsou tady lidé, kteří se z různých důvodů neregistrují, zájem o první vakcínu je již menší,“ míní Vojtěch.

Babiš: Zájem o očkování bez registrace je velký

Očkovací místa v nákupních centrech nebo na nádražích po republice jsou jedna z těchto cest přibližování. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO), který se pondělního otevíraní smíchovského centra také zúčastnil, je zájem o rychlé očkování bez registrací velký.

„Když jsme otevírali centrum na pražském hlavním nádraží, stáli tam hodiny lidé, kteří opravdu nešli na vlaky.“

Slova premiéra potvrzovaly i záběry z očkovacích míst, které fotoreportéři Seznam Zpráv pořídili během minulého týdne.

„Dneska ráno na radě pro zdravotní rizika jsme o tom diskutovali, že bychom měli otevřít postupně ve všech krajských městech,“ řekl Babiš. Připravují se projekty v Ústí nad Labem a Liberci, podle ministra zdravotnictví o otevření podobného místa projevil zájem i Hradec Králové. Provoz míst by měly zajišťovat místní nemocnice.

V centru na Smíchově bude otevřeno denně od 09:00 do 20:00, provoz má na starosti Fakultní nemocnice Motol. Očkuje se tam dvoudávkovou vakcínou Moderna.

Jako další způsob přibližovaní lidem politici zmínili také očkovací plán pro méně naočkované regiony. „Do krajů budou vyjíždět mobilní očkovací týmy nebo si starostové budou moci zřídit autobus, který zájemce doveze do větších měst na očkování,“ řekl Babiš.

Podle Vojtěcha zatím vznikly čtyři mobilní očkovací týmy v Ústeckém kraji, „a budou se zaměřovat i na očkování ve vyloučených lokalitách, ve kterých je celá řada nenaočkovaných“.

„V některých místech nemá smysl připravovat očkovací místa v nákupních centrech, a proto budeme připravovat raději projekt mobilních očkovacích míst. Aktuálně bojujeme o každé procento naočkovaných navíc,“ uvedl Vojtěch.

Není plán na přesvědčování odpíračů

Ministerstvo zdravotnictví nemá konkrétní plán, jak přesvědčovat lidi k očkování. „Jsou tady lidé, které nepřesvědčíme. Nicméně je jich menšina. Ostatním se budeme snažit vysvětlovat výhody,“ řekl Seznam Zprávám Vojtěch.

Ministr zdravotnictví upozorňuje, že je potřebná kolektivní imunita. „Pokud se nechceme vrátit do lockdownu a zavírat obchody či restaurace nebo nechceme mít zahlcené nemocnice, jediné řešení je mít kolektivní imunitu. Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel,“ upozornil Vojtěch.

Podle ministra by si každý měl uvědomit, že pokud nebude dostatečné množství lidí naočkovaných, vždy existuje možnost, že se situace může zhoršit. „A to není jen v případě covidu, ale jakékoliv infekční nemoci,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované