Hlavní obsah

Vojtěch oznámil velké rozvolnění od pondělí. Donutil ho k tomu soud

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Reklama

Česko čeká výrazné rozvolnění, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Článek

„Shodli jsme se, že musíme výrazně rozvolnit opatření. Důvod není jen epidemický, ale i právní,“ oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po pátečním narychlo svolaném jednání vlády.

Od pondělní půlnoci se například otevřou restaurace. Budou v nich platit přísná protiepidemická opatření, počet hostů bude omezen na počet míst k sezení. Otevřou se také bary a diskotéky. Zároveň ale není povolena živá hudba a tanec, ministr to označil za logické.

Otevřou se i koupaliště nebo wellness zařízení. V bazénech a na koupalištích bude platit limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti. Ve vodě se nebudou muset nosit roušky. V saunách, wellness nebo solných jeskyních bude smět být kapacita naplněna maximálně na 30 procent.

Mění se i pravidla pro vnitřní sportoviště – budou se moci používat šatny, množství lidí bude omezeno tak, aby vycházel jeden sportující na 15 metrů čtverečních.

V zařízeních bude potřeba potvrzení o očkování, prodělané nemoci nebo negativním testu. V případě očkování bude stačit limit tři týdny po první dávce očkování. Podle hlavní hygieničky je to dostatečné, podle dat se po první dávce nakazí velmi málo lidí.

U vstupu do provozoven bude muset viset upozornění na protiepidemická opatření. Policie podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové zintenzivní kontrolní činnost ve spolupráci s hygieniky.

Vojtěch: Nutí nás k tomu soud

Ministerstvo rozvolnění oproti plánu uspíšilo, protože obdrželo rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, že plošné uzavření služeb je protiprávní.

„Nejvyšší správní soud se domnívá, že nemáme kompetenci ani v pandemickém zákoně, ani v zákoně o ochraně veřejného zdraví plošně uzavírat služby,“ uvedl Vojtěch.

Vláda podle něj proti rozsudku podá ústavní stížnost, považuje ho za příliš restriktivní. Nic to ale nemění na tom, že se bude rozvolňovat. „Kdyby nás k tomu rozsudek nedonutil, tak bych navrhoval spíše mírnější rozvolňování. Ale je pravda, že i epidemická situace se zlepšuje,“ komentoval rozhodnutí Vojtěch.

Ministr také v pátek oznámil, že mezi ČR a Maďarskem, Německem, Polskem, Rakouskem, Slovenskem, Slovinskem a Chorvatskem bude možné cestovat po první dávce očkování bez omezení.

Vojtěch také nastínil, jaké budou podmínky ve školách. Nechce do prázdnin zrušit ve školách povinnost nosit roušky a respirátory. Na začátku školního roku by měli být žáci otestováni metodou PCR. Vzorky se budou sekvenovat na různé mutace, aby se omezilo riziko zavlečení nebezpečnějších variant viru.

Reklama

Doporučované