Hlavní obsah

Vojtěch poradil obchodům trik, jak otevřít dřív. Stačí dost dlouhá páska

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Prodejci s obchody nad 200 metrů čtverečních si je budou moci zmenšit páskou. Tak smějí otevřít už 27. dubna.

Článek

Když vláda zveřejňovala jízdní řád návratu k normálnímu životu, jako jedno z kritérií pro obchodníky zvolila velikost prodejní plochy. Čím větší, tím je podle vlády větší riziko nákazy, a tím pádem pozdější termín otevření.

Teď ale ministerstvo zdravotnictví přišlo s doporučením některým obchodům, jak otevřít dřív.

Prodejci s obchody nad 200 metrů čtverečních, které nejsou součástí velkých nákupních center (nad 5 000 metrů čtverečních) a nemají samostatný vstup z ulice, budou moci první zákazníky přivítat už 27. dubna. Prodejní plochu si totiž budou moci zmenšit například páskou. V dokumentu pro uvolňování opatření to na svém webu uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Vláda v úterý představila harmonogram otevírání obchodů a služeb, podle kterého budou moci od 27. dubna otevřít provozovny do 200 metrů čtverečních, pokud nesídlí v nákupních centrech nad 5 000 metrů čtverečních, s výjimkou prodejen, které mají samostatný vchod zvenku. „Je umožněno prodejní plochu zmenšit na požadovanou velikost vytyčením – postačují např. ohraničovací (bezpečnostní) pásky,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Plán otevírání obchodů je od zveřejnění terčem kritiky zejména ze strany obchodníků. „Přijde nám přehnaně pomalý, protože tady bude většina věcí fungovat minimálně až na začátku června. Osmého června tam pořád mají ještě řadu omezení, která tam nejsou zapracovaná, takže návrat do normálu bude až někdy v průběhu léta. My si myslíme, že v současné situaci, se všemi těmi epidemiologickými čísly, která vidíme, a se vším, co vláda říká, je to příliš pomalé a příliš pozdě,“ řekl Seznam Zprávám šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Právě velikost prodejní plochy, na kterou vláda vsadila, přijde obchodníkům principiálně špatná. „Když budete mít na náměstí v nějakém menším městě dvě prodejny obuvi a jedna se vejde těsně pod 200 metrů čtverečních a druhá má 205, samozřejmě si všichni půjdou nakoupit k té první. A když potom o dva týdny později otevře ta druhá obuv, bude mít smůlu. Celé město si už nakoupilo u toho o čtyři metry čtvereční menšího konkurenta. Takže vláda rozhodla o tom, který obchod přežije a který umře, a myslím si, že to je strašně špatně,“ doplnil Prouza.

Reklama

Související témata:
Páska

Doporučované