Hlavní obsah

Problém pro neočkované. U akcí nad tisíc lidí nebudou platit antigenní testy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a hlavní hygienička Pavla Svrčinová po dnešním ranním jednání Centrálního řídícího týmu oznámili, že na akcích nad 1000 lidí nebudou uznávany antigenní testy na covid-19.

Článek

Adam Vojtěch (za ANO) dnes po ranním jednání s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou uvedl, že „jediným východiskem je očkování. Nezazněl jakýkoliv dotaz, který by to zpochybňoval. Tato kontinuita bude pokračovat. A věřím, že budoucí vláda ho bude mít jako jednu z priorit.“

„Navrhneme, že u akcí nad 1000 osob se budou vyžadovat z metody OTN pouze PCR testy, u akcí pod tisíc účastníků to budou i antigenní testy,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

„Plán opatření samozřejmě máme. Lockdowny ale mají místo až v nouzovém stavu. Predikce na Vánoce takové nejsou. Bude to ale potřebovat součinnost občanů,“ ubezpečila Svrčinová. Případně prý omezí služby a hromadné akce.

Podle Vojtěcha je jedním z dalších případných kroků také možnost neuznávat na hromadné akce negativní testy, jen potvrzení o prodělání nákazy nebo očkování.

Lyžování pouze s dokladem o bezinfekčnosti

Co se týče nastávající zimní sezony, uvedla Svrčinová, že budou chtít, aby byl v lyžařských areálech zaveden systém OTN při nákupu jízdenek na vleky, tedy že by pokladní kontrolovali bezinfekčnost návštěvníků. Stejně tak v hotelích, restauracích jako jinde v republice. „Pokud nelze dodržet rozestupy ve frontě, nebo je uzavřený prostor kabinky, platí opatření ochrany dýchacích cest,“ doplnila hygienička.

Na jednání Centrálního řídícího týmu se posléze přidali i členové Anticovid týmu, který se skládá z členů koalice Spolu a tedy budoucí vládní koalice: „Kolegové nás spíš žádali o informace. Hodnotím to dobře a jsem rád, že k jednání na věcné úrovni došlo. Myslím, že v této situaci nemá smysl bojovat přes média. Jednání s Anticovid týmem se budou odehrávat na pravidelné bázi,“ řekl na úvod ministr Vojtěch.

Foto: Chytrá karanténa

O kolik jsou PCR testy dražší než antigenní.

Vojtěch dodal, že se na jednání shodli, že situace opravdu není dobrá, že je vážná. „A to i z hlediska pozitivní relativity testů a počtu hospitalizací. Byť musím říct, že se naštěstí projevuje pozitivní efekt vakcinace,“ uvedl na tiskové konferenci.

Nové zásadní restrikce ale vláda nechystá: „Platná opatření jsou principiálně správná, není nutné vršit další. Jsou dobře nastavená,“ řekl Adam Vojtěch.

Povinné očkování není v plánu

Ministr zdravotnictví znovu apeloval, aby se lidé nechali očkovat: „Je pro nás důležité a chtěl bych poprosit zejména seniory - aby využili aplikaci třetí dávky. Vidíme, že virová zátěž v populaci stoupá a i v seniorní populaci počet nakažených roste.“

Povinné očkování ale vláda zatím nechystá: „Je to jedna z věcí, která by musela být v souladu s novou vládou. Pochopil jsem, že oni s tím zatím nesouhlasí, takže nemá cenu, abychom my něco takového navrhovali,“ vysvětlil Vojtěch.

Plán opatření samozřejmě máme. Lockdowny ale mají místo až v nouzovém stavu. Predikce na Vánoce takové nejsou. Bude to ale potřebovat součinnost občanů.
Pavla Svrčinová, hlavní hygienička

Vojtěch poprosil zaměstnavatele, aby svým zaměstnancům umožnili práci na home office. „Home office se doporučuje i v jiných zemích. Prosím, pokud je to alespoň trochu možné, umožněte zaměstnancům home office, abychom omezili kontakty na pracovišti,“ dodává.

Epidemie zrychluje

Za středu v Česku přibylo 9460 nově prokázaných případů onemocnění covid-19. Bylo to o 450 méně než v úterý, ale o 3600 případů více než před týdnem. Hospitalizovaných je 2300 lidí infikovaných novým typem koronaviru, nejvíc za poslední půlrok. Přibývá také úmrtí. V úterý zemřelo poprvé od půlky května více než 30 lidí s covidem za jediný den. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví.

Denní nárůst nakažených o více než 9000 zaznamenalo Česko ve středu podruhé za sebou. V úterý do statistik přibylo 9913 případů. V pondělí testy odhalily téměř 7600 pozitivních vzorků.

Na 100 000 obyvatel připadá v Česku za posledních sedm dní 419 nakažených. Takzvané incidenční číslo se tak oproti středě zvýšilo o 33.

Nejhorší epidemická situace je i nadále na severu Moravy a ve Slezsku. V Olomouckém kraji připadá na 100 000 obyvatel 633 nových případů za posledních sedm dní a v Moravskoslezském kraji 591. Naopak nejnižší incidenční číslo vykazuje Karlovarský kraj. Za poslední týden tam testy odhalily 141 případů v přepočtu na 100 000 lidí.

Vysoké denní přírůstky nakažených se projevují také v obsazenosti nemocnic. Už v pondělí počet hospitalizovaných s covidem poprvé od 7. května přesáhl 2000. Ve středu bylo v nemocnicích 2300 lidí s koronavirovou nákazou, z toho 304 v těžkém stavu.

Od začátku epidemie loni v březnu se covidem v Česku prokazatelně nakazilo 1,79 milionu lidí. Zemřelo 30 878 z nich.

Reklama

Doporučované