Hlavní obsah

Vojtěch: V některých krajích hrozí kvůli covidu omezování nemocniční péče

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

V některých krajích hrozí podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) kvůli covidu omezování nemocniční péče. Bez očkování by počty hospitalizovaných mohly být i šestkrát horší.

Článek

O které kraje jde, Vojtěch neupřesnil. Obecně se ale epidemie nejvíc šíří v Moravskoslezském, Olomouckém a Jihočeském kraji a v Praze.

„Pokud jsou tady lidé, kteří zpochybňují očkování a nechtějí se nechat očkovat, bude to znamenat, že se mohou skutečně nemocnice dostat do problémů a nebudou schopné se starat o všechny pacienty,“ uvedl ministr.

Aktuálně je 620 lidí hospitalizovaných a 102 v intenzivní péči. Z říjnových 997 covid pozitivních pacientů v nemocnicích byly podle dat ministerstva dvě třetiny neočkované. Bez očkování by podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška počty hospitalizovaných mohly být i šestkrát až desetkrát horší.

Epidemie podle něj dál zrychluje, reprodukční číslo je kolem 1,5. „Musíme se připravit na další růst nejen počtu nakažených, ale také hospitalizovaných v dalších týdnech,“ uvedl Dušek.

Nejvíce nákazou zatížené kraje jsou podle Duška Moravskoslezský, Olomoucký, Jihomoravský a Jihočeský kraj a Praha. „Dochází k volnému komunitnímu šíření té nakažlivější formy viru,“ doplnil. V krajích s velkými městy nárůst případů podle něj ovlivňuje migrace lidí za prací nebo studentů do škol. V jižních Čechách hraje roli i dojíždění za prací do Německa.

„Nákaza se šíří hlavně mezi neočkovanou populací, a to ze 70 až 75 procent. Stále převažují ti mladí lidé do 35 let,“ sdělil novinářům.

Dopady viru na zdravotnictví podle Duška brzdí proti předchozím vlnám očkování. Očkovaní lidé v nemocnicích jsou průměrně ve věku 75 let, neočkovaní pak ve věku 59 let. V současné době jsou proočkovány zhruba dvě třetiny dospělé populace. Zatímco u seniorů je očkovaných 70 až 80 procent, z mladších pod 40 let je očkována jen asi polovina. „Pokud neočkovaná populace zahltí nemocnice, tak je zahltí pro všechny,“ dodal.

Reklama

Doporučované