Hlavní obsah

Očkovaní se testovat nebudou. Vláda dementuje Duškova slova

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ladislav Dušek narazil se svými výroky u premiéra i ministra zdravotnictví.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví zpochybnil názor šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška. Lidé, kteří jsou očkovaní, se podle něj testovat nebudou. Ministerstvo zatím nezvažuje ani testování ve firmách. Situace je prý zatím dobrá.

Článek

Lidé, kteří mají dokončené očkování proti covidu-19, se nebudou muset testovat. Potvrdil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Reagoval tak na slova šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška, že v případě, že by epidemie v Česku výrazně zesílila, lze očekávat znovuzavedení povinnosti i u očkovaných. Dušek to tento týden řekl na odborné diskusi v Ostravě.

„Neplánujeme, že by se lidé, kteří jsou očkovaní, testovali. Očkovaní lidé v tomto musí mít určitou preferenci. I vzhledem k datům, která máme k dispozici,“ řekl jasně Vojtěch.

A dodal, že ve středu ráno zrovna četl aktuální data amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC). „Nepamatuji si přesná čísla, ale zkrátka je mnohonásobně nižší pravděpodobnost, pokud je člověk očkován, že se nakazí a že nakazí někoho dalšího. Vidíme to i na našich datech. Proto naše politika, že netestujeme očkované, bude zachována. Prosím, aby se lidé očkovali,“ uvedl ministr.

Statistik Dušek tvrdil ale pravý opak. „Neočkujeme se proto, abychom se nemuseli testovat, očkujeme se proto, abychom neměli těžké průběhy nemoci, aby nebyly zahlceny nemocnice,“ uvedl na ostravské debatě o vakcinaci.

Svým prohlášením naštval i předsedu vlády Andreje Babiše, který se proti němu ohradil ráno na sociálních sítích. „Testování očkovaných je blbost, je to úplně mimo,“ napsal na Facebooku.

Dušek se podle premiéra hájí tím, že „to nikde neříkal oficiálně, že to bylo překrouceno, že šlo o nějakou debatu se studenty“.

Poslechněte si, jak Ladislav Dušek hovořil o testování očkovaných:

Ladislav Dušek v debatě s Rastislavem MaďaremVideo: Ostravská univerzita, Youtube.com

Opozice: Plošné testování je nesmysl

Nejasný názor na Duškův nápad mají i lékaři z řad opozičních poslanců. Podle Bohuslava Svobody z ODS jde o tak medicínsky složitou věc, že vůbec nepatří do politických diskuzí.

„To je otázka pro odborníky, co je smysluplné a co není. Je to na diskuzi o tom, jak budeme validitu protilátek hodnotit. Ta věc je tak složitá, že ani nevíme, jak kvalitní protilátky vznikají po prodělané infekci a jak kvalitní jsou po očkování,“ upozornil Svoboda.

Podle Vlastimila Válka z TOP 09 dnes už očkovaní lidé testovaní jsou - v případě, že projevují příznaky onemocnění covid-19 a jejich lékař je na test pošle. Případné plošné testování však je podle něj nesmysl.

„Dlouhodobě říkáme, že plošné antigenní testování, kdy se používají samotestovací sady a stát ani není schopen zajistit kvalitní sady, je jen vyhazování peněz. Teď to vidíme na školách. Zachytili jsme 111 pozitivních, stálo to strašné peníze, člověk si myslel, že školy jsou už v pohodě, ale uplynulo pár dní a školy se zavírají,“ podotkl.

Ministr Vojtěch ve středu uvedl, že neplánuje obnovit testování ve firmách. Důvodem je podle něj celkově velmi nízká incidence, která je nyní kolem 25 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

„Dává to smysl při virové náloži 75 a výš a tam ještě zdaleka nejsme,“ uvedl. Případné znovuzavedení by vláda chtěla zaměstnavatelům avizovat dlouho dopředu, aby se mohli připravit.

Situaci jako relativně dobrou vidí i Dušek. „Situace je v Česku zatím kontrolovatelná. Jsme v polovině září, 14 dní po návratu populace k běžnému pracovnímu životu, a eskalace vypadá v normě,“ vysvětlil. Česko je podle něj v mezinárodních statistikách vykreslené jako málo riziková zelená země.

V testování jsme v Evropě na špici

Ministr Vojtěch také zdůraznil, že v Evropě patříme mezi země, které nejvíce testují – a i proto se daří zachytávat nakažené. Zároveň podotkl, že nejde srovnávat situaci s loňským rokem, protože tehdy se testovalo mnohem méně, a přesto byla čísla vyšší.

Loni byl nejvyšší nárůst v prvních dvou zářijových týdnech zaznamenán 12. září, a to 1 537 nakažených. Letos jsou zatím počty potvrzených případů nižší. Na začátku září byly kolem tří stovek a nejvyšší nárůst ze 7. září činil 582 nově nakažených.

Reklama

Doporučované