Hlavní obsah

Vojtěcha Filipa netrápí jen zdraví. Opět po něm jdou soudruzi

Vojtěch Filip, dlouholetý předseda komunistů.

Reklama

Dlouholetý předseda komunistů musí jako vždy před sjezdem odrážet ataky protikandidátů. Řada straníků však míní, že tentokrát to bude ostřejší.

Článek

Kromě toho, že musel tento týden kvůli zdravotní indispozici do nemocnice, má předseda českých komunistů Vojtěch Filip ještě další problém. Ve své straně.

Jako vždy před volebním sjezdem komunistů musí odrážet snahu o své svržení, ale zatímco v minulosti své vyzyvatele vždy porazil, tentokrát je to jiné.

Vojtěch Filip začal na předsjezdových konferencích komunistů prohrávat i v místech, kde dříve stačilo jeho doporučení podložené autoritou předsedy. A že se v komunistické straně nyní hledá nový předseda usilovně, nasvědčuje i to, že do stranického sídla v ulici Politických vězňů doputovalo už více než 10 jmen, což je na poměry komunistů za 14 let Filipova předsednictví nevídané.

Seznam kandidátů může být ještě širší, protože seriál krajských konferencí pokračuje. A právě z těch, které se už odehrály, lze usuzovat, že Filipův vliv je slabší než v minulosti.

Jeden z nejpádnějších příkladů je z jižních Čech, tedy z předsedova domovského kraje, odkud Vojtěch Filip tradičně jako lídr kandiduje do Sněmovny. Přesto se mu letos na konferenci v tomto regionu nepodařilo prosadit svého kandidáta na hejtmana (konference řeší i krajské kandidátky do podzimních voleb). A jihočeští komunisté Filipovi nezvolili do širšího vedení strany ani jeho dlouholetého spojence, někdejšího poslance Petra Braného.

„Delegáti chtěli po dlouhé době změnu a svým hlasováním to vyjádřili,“ vysvětlila Seznam Zprávám předsedkyně jihočeské krajské organizace Alena Nohavová.

Braného odchod je do jisté míry i osobní prohrou Filipova spojence, nicméně Alena Nohavová to líčí jako tendenci ve straně.

„Dochází ke generační výměně, například Kateřina Konečná nastoupila do ústředního výboru jako místopředsedkyně,“ dává jihočeská předsedkyně příklad už z minulého sjezdu. „Nastal čas dlouholeté funkcionáře vystřídat,“ dodala.

Druhý důležitý moment se odehrál na konferenci v Moravskoslezském kraji.

Účastníci zdejšího jednání jasně nominovali na předsedu svého poslance Lea Luzara, který v současnosti objíždí regiony, aby se představil i komunistům napříč republikou. Na rozdíl od ostatních kandidátů má výhodu – jako poslanec může být u důležitých politických soubojů, které se odehrávají ve Sněmovně.

„Na konferenci vznikl návrh, abychom doporučili i Josefa Skálu, ale tento návrh nebyl podpořen,“ líčil dění moravskoslezský předseda Josef Babka.

Hlasovat o kandidatuře Vojtěcha Filipa nikdo nenavrhl.

Je však třeba upřesnit, že u komunistů jsou nominace z krajských schůzí spíše deklarativní, protože opravdoví nominanti do volby na sjezd se v případě KSČM vybírají na okresních konferencích. A například v Moravskoslezském kraji jsou okresy, které jsou převážně „Filipovské“ nebo „Skálovské“.

Předseda Babka však dodává, že na krajské konferenci se zvedaly kritické hlasy vůči politice stranické centrály.

Třetí věc, která může ovlivnit volbu nového předsedy, je postavení europoslankyně Kateřiny Konečné. I ji by totiž někteří straníci rádi viděli jako předsedkyni a tvrdí, že pokud by ambici vést KSČM ohlásila, získala by podporu ze všech nejsnadněji.

Popularita někdejšího „Filipova děvčete“ – jak se jí zpočátku říkalo – totiž po eurovolbách ve straně stoupla.

„Objela celou republiku a straníci viděli, jak umí máknout a zabojovat,“ vysvětluje si nárůst popularity jeden z jejích příznivců.

Kateřina Konečná si totiž prosadila, že režii kampaně a do jisté míry i sestavení kandidátky pro volby do Evropského parlamentu si bude řídit sama. A i v době chudých výsledků levice (na rozdíl od sociálních demokratů) uspěla a získala europoslanecký mandát.

Není však jisté, zda se ve vlastní straně Kateřina Konečná do voleb o předsedu pustí. Nechce totiž věci sjezdu vůbec komentovat.

Obecně se však předpokládá, že pokud by se měla předsedkyní stát, znamenalo by to pustit zaběhnutou práci v Bruselu.

Role Kateřiny Konečné přesto bude na sjezdu klíčová – ať půjde do předsednického klání, nebo se spokojí se současným postem místopředsedkyně. Může to být právě ona, kdo rozhodne, komu hlasy jejích příznivců pomohou do čela strany.

Vojtěch Filip v pátek po dvoudenní hospitalizaci kvůli infarktu opustil nemocnici a v reakci na dění ve straně a na krajských konferencích říká, že jde o běžné předsjezdové dění a že nic zas tak mimořádného se neděje.

„Podle nominací se budu o funkci předsedy dále ucházet,“ sdělil.

Reklama

Doporučované