Hlavní obsah

Vojtěchova náměstkyně chce povinné očkování

Foto: Profimedia.cz

Náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková.

Reklama

O povinném očkování se vícekrát diskutovalo na vládní Radě pro zdravotní rizika, řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Sama je pro.

Článek

Povinné očkování proti nemoci covid-19 po vzoru Rakouska má zastání u jedné z klíčových vládních odbornic v boji proti koronaviru. Náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková prozradila, že by povinné očkování ráda zavedla, její návrhy však neprošly u nadřízených politiků.

„Za mě je čistou cestou povinná vakcinace,“ uvedla Koziar Vašáková v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle náměstkyně se návrh vícekrát diskutoval, ale zatím nebyl „politicky hratelný“.

O návrhu se podle Koziar Vašákové hovořilo i na vládní Radě pro zdravotní rizika, které předsedá premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Ten prý povinné očkování úplně nezavrhl. „Neříkám, že odmítl, ale řekl, že to není na pořadu dne,“ řekla náměstkyně o Babišově postoji. Z jejího vyjádření také vyplynulo, že návrh jednoznačně nepodpořil ani ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Kromě toho, že je Koziar Vašáková náměstkyní Adam Vojtěcha, vede také klinickou skupinu při Ministerstvu zdravotnictví, která má významné slovo při navrhování protiepidemických opatření. S covidem má Koziar Vašáková i přímé zkušenosti jako lékařka. Je přednostkou Pneumonologické kliniky v pražské Thomayerově nemocnici, kde v minulosti sloužila i na oddělení pro covidové pacienty.

Bývalý ministr zdravotnictví a hlavní epidemiolog Roman Prymula podpořil mírnější variantu povinného očkování, která by se vztahovala na pracovníky ve zdravotnictví a sociální péči. „U těchto dvou kategorií je to odborně namístě,“ řekl Prymula. Stejný názor podpořil také jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS).

Podle náměstkyně Koziar Vašákové je problém hlavně s nízkou proočkovaností zaměstnanců v domovech seniorů. Podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí, na které se odvolala, se neočkovala asi třetina z nich. „Můžeme to jenom odhadovat, liší se domov od domova, lze očekávat relativně nízká, kdybychom byli optimističtí 60 až 70 procent, a to je možná ještě hodně,“ uvedla náměstkyně.

Povinné očkování pro zdravotníky a zaměstnance v sociálních službách už nařídilo několik evropských zemí, například Francie nebo Itálie. První evropskou zemí, která oznámila povinné očkování všech obyvatel, se uplynulý týden stalo Rakousko. Povinnost by se měla vztahovat na všechny obyvatele od 1. února.

Reklama

Doporučované