Hlavní obsah

Vojtěchovi dodali respirátory za 1,2 miliardy. Připravená schránka, říká o firmě expert

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chválí svůj tým, který nakupuje ochranný materiál. Některé obchody však budí pochybnosti.

Reklama

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chválí svůj tým, který nakupuje ochranný materiál. Některé obchody však budí pochybnosti. Seznam Zprávy sledují dodávky od firmy LA Factory z Lanškrouna.

Článek

Ještě před měsícem nevěděl dvaapadesátiletý lanškrounský majitel firmy LA Factory Radek Švec o respirátorech, rouškách a medicínských maskách podle vlastních slov téměř nic.

Nyní – jak ukazují zveřejněné materiály – je z něj jeden z největších dodavatelů medicínského materiálu pro ministerstvo zdravotnictví od vypuknutí pandemie koronaviru. Resort si u něj objednal od poloviny března respirátory za více než 1,2 miliardy korun.

Zatím poslední objednávka proběhla minulý čtvrtek. Jedná se o smlouvy na dovoz šesti milionů medicínských masek. Hodnota zakázky je bezmála tři čtvrtě miliardy korun.

Přitom například děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze Ladislav Mejzlík říká, že firma LA Factory je prázdná.

„Jen jakási připravená schránka,“ uvedl děkan. „Nevykazuje vůbec žádnou činnost. Nemá žádné náklady, žádné výnosy a podle přílohy zveřejněné za rok 2018 neměla ani žádné zaměstnance,“ hodnotí firmu.

Z účetních uzávěrek z let 2017 a 2018 lze vyčíst jen to, že jediný finanční pohyb ve společnosti je pohledávka za nesplacený základní kapitál Radka Švece, bývalého spolumajitele rodinné firmy Wendell Electronics, která montuje a prodává elektroniku.

Ladislav Mejzlík se proto nad obchody ministerstva zdravotnictví s touto firmou podivuje.

„Zaprvé nerozumím tomu, proč ministerstvo zdravotnictví nenakupuje čínské respirátory od čínských výrobců. A zadruhé, když už tam nemají kontakty na výrobce nebo s Čínou neumí zařídit zahraniční transakci, proč byznys zprostředkovává malá lanškrounská firma se stotisícovým kapitálem?“ pokládá si otázky tento ekonom.

O LA Factory psaly Seznam Zprávy minulý týden.

Poukazovaly na to, že ministerstvo zdravotnictví nakoupilo respirátory od této firmy dvakrát dráž než ministerstvo vnitra. Porovnávaly dvě smlouvy na medicínské masky se stejnou čínskou certifikací GB19083, které český Výzkumný ústav bezpečnosti práce vyhodnotil jako FFP2. Zatímco ministerstvo vnitra zaplatilo čínskému výrobci za kus zhruba 80 korun, ministerstvo zdravotnictví zaplatilo české zprostředkovatelské firmě LA Factory bezmála 170 korun.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch to tehdy obhajoval tím, že jejich medicínská maska je kvalitnější, a tudíž dražší. Výsledek testu Výzkumného ústavu bezpečnosti práce odmítl akceptovat a nechal udělat jiný test u jiné společnosti. Podle nového výsledku vyšlo, že jeho maska splňuje kvalitu FFP3.

„Ten první test byl proveden s výsledkem 98,92, to znamená, ano, formálně jde o FFP2, ale v řádu 0,08 %, jsme tedy přesvědčeni o tom, že tuto masku lze považovat za FFP3 standard. U toho druhého testu to vyšlo, že výsledky jsou kolem 99 % i výše.“

Minulý týden byl sdílný i majitel společnosti LA Factory Radek Švec. Seznam Zprávám popsal, jak se k byznysu s ochrannými pomůckami vůbec dostal.

„Vzniklo to někdy v polovině března. Viděl jsem tu nemohoucnost. Všichni si stěžovali, že nemohou nic sehnat, koupit a dovézt. Že je nedostatek všeho. My v Číně nakupujeme elektronické součástky už patnáct let, tak jsem se rozhodl pomoci,“ popisuje.

Dále říká, že následně požádal šéfa firmy Hongkong Bliss International Group a zeptal se ho, zda by pro něj nebyl schopen v Číně sehnat medicínské masky. Nakonec se s čínskou společností dohodl a donesl nabídku na ministerstvo.

„Já tam nikoho neznám, ale nakonec jsem se dostal na krizový štáb, který sedí rovnou u vrátnice. Tam jsem absolvoval kolečko vysvětlování, co, proč a jak. A nakonec jsme si plácli,“ uzavřel Švec.

Před týdnem hovořil pouze o jedné zakázce na 1 056 000 kusů medicínských masek za bezmála 155 milionů korun. A současně naznačil, co z toho jde do kapsy jemu. „Dobře, tak marži mám do dvaceti procent a zisk něco mezi šesti až osmi procenty.“ Na jedné zakázce zisk kolem 9–12 milionů korun.

Poté, co ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo, že s ním uzavřelo obchody minimálně za 1,2 miliardy korun, už se lanškrounský podnikatel odmlčel.

Seznam Zprávy se ho několik dní opakovaně pokoušely znovu kontaktovat. Tentokrát ale bez výsledku. Telefon nezvedal a na SMS zprávy neodpověděl.

Reklama

Související témata:

Doporučované