Hlavní obsah

Vojtěchovi lidé chtěli narychlo řešit šéfa VZP. Narazili i u poslanců ANO

Foto: ČTK, ČTK

Kandidátem na nového šéfa je náměstek ředitele VZP David Šmehlík (u řečnického pultu).

Reklama

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny měla narychlo schvalovat návrh na vypsání soutěže na generálního ředitele. Na program jednání se ale tento nápad nedostal.

Článek

Před pondělním zasedáním správní rady největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP dostali její členové na poslední chvíli nový materiál.

Týkal se výběrového řízení na generálního ředitele této významné zdravotnické instituce, která nyní hospodaří zhruba s 230 miliardami korun ročně.

Současnému generálnímu řediteli Zdeňku Kabátkovi končí mandát letos na začátku prosince. Všeobecnou zdravotní pojišťovnu vede už od roku 2012. Zda bude nyní znovu o tento post usilovat, zatím veřejně neřekl.

Zmíněný návrh na vyhlášení výběrového řízení podle informací Seznam Zpráv vznikl mezi členy, kteří jsou do správní rady nominováni ministerstvem zdravotnictví. Na jednání správní rady se k němu přihlásil náměstek ministra Filip Vrubel.

Návrh se nakonec na schůzi vůbec nedostal. Proti tomu, aby se o něm jednalo, byli podle informací Seznam Zpráv i poslanci ANO. Několik účastníků jednání popsalo, že problém byl v tom, že materiál byl předložen nestandardně.

„Materiál byl odmítnut, protože byl předložen teprve včera a nebylo možné ho dostatečně prostudovat,“ uvedla členka správní rady za KSČM Soňa Marková. Její slova pak potvrdili i další, Vojtěchův náměstek Filip Vrubel však na dotazy Seznam Zpráv nereagoval.

Problém byl podle Markové i v tom, že na jednání chyběla předsedkyně správní rady a poslankyně za ANO Věra Adámková.

Jak popsaly Seznam Zprávy minulý týden, Adámkové byla nařízena karanténa poté, co se prokázal nový typ koronaviru u poslankyně Karly Šlechtové, v jejíž těsné blízkosti sedí ve Sněmovně. I přesto dostala Adámková, přednostka preventivní kardiologie IKEM, výjimku kvůli svým pracovním povinnostem. Může tak v ambulantním zařízení této pražské nemocnice pracovat.

Pro to, aby byl návrh na vypsání výběrového řízení na šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny zařazen na jednání správní rady, nakonec v pondělí hlasovali ve správní radě jen zástupci ministerstva zdravotnictví. Další členové se zdrželi nebo byli proti.

V materiálu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, se počítalo s tím, že uchazeči o post ředitele VZP budou mít možnost podat přihlášku do konce září.

Vedle životopisu a motivačního dopisu měli také na patnáct stran zpracovat koncepci rozvoje pojišťovny na další čtyři roky.

Podle návrhu by pak měla 5. října zasedat výběrová komise a na konci října správní rada hlasovat o novém řediteli. V současné době se ale tento harmonogram bude s největší pravděpodobností měnit.

Kandidátem na nového šéfa VZP je současný Kabátkův náměstek David Šmehlík. Pro Seznam Zprávy nevyloučil, že bude případně o tento post usilovat. „Pokud správní rada VZP vyhlásí výběrové řízení, tak svoji nominaci zvážím,“ napsal Šmehlík.

Bývalý poradce ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) má pověst loajálního úředníka. Podporu má prý také od premiéra Andreje Babiše (ANO).

Loni Seznam Zprávy popsaly, jak se právě Šmehlík podílel během roku 2018 na navyšování plateb VZP pro soukromou kliniku Iscare, která je součástí svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše.

To, že při navyšování plateb za zdravotní péči z původních 136 až na 200 milionů korun došlo k několika pochybením, konstatovala následně i kontrola VZP.

Ve třicetičlenné správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny má v současné době ANO osmnáct zástupců. Jde o poslance za Babišovo hnutí a další úředníky nominované vládou a ministerstvem zdravotnictví. Takže si jednoduše nakonec mohou vybrat svého ředitele.

I kdyby se současný šéf VZP Kabátek do plánovaného výběrového řízení přihlásil, podporu od Babiše mít nejspíše nebude.

Současný premiér o něm v roce 2016, když tehdy Kabátkovi prodloužila správní rada mandát o další čtyři roky, řekl: „Pana Kabátka považuji za představitele éry českého zdravotnictví, která je protkána korupcí a úplatky.“

Reklama

Doporučované