Hlavní obsah

Vojtěchův tým nakupuje: Třikrát dražší respirátory od zadlužené firmy

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Další z případů, kdy nákup respirátorů na ministerstvu zdravotnictví budí pochybnosti. Vysoká cena a firma s problémem. „Nevypadá to ideálně, ale nežijeme v optimální době,“ vysvětluje ministr Adam Vojtěch.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví podepsalo 18. března pět objednávek na dodávku respirátorů FFP2 se společností Recea Prague.

Tři smlouvy byly na 100 tisíc kusů za 162 korun za kus a další dvě smlouvy na dodávku 1 milionu kusů za 243 korun za kus.

Další objednávka následovala 7. dubna. Bezmála 158 tisíc kusů respirátorů FFP2 za 324 korun za kus.

Hodnota všech zakázek činí 310 milionů korun. Pozoruhodná je nezvykle vysoká cena, za niž se nakupovalo.

Ministerstvo zdravotnictví totiž zveřejnilo seznam objednávek zdravotnického materiálu, které v době vypuknutí koronavirové pandemie sjednalo s českými firmami, jež dodávají zboží z Číny. Za respirátory typu FFP2 platilo od poloviny března do počátku dubna mezi 50 až 100 korunami za kus. V podobné cenové relaci nakupuje respirátory FFP2 i ministerstvo vnitra.

Čím to, že cena od firmy Recea Prague je třikrát vyšší?

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha šlo o časovou tíseň. „Chápu, že to působí zvláštně, ale pochopte, že v řádu týdnů musíme nakoupit milion ochranných prostředků, které nejsou na českém trhu, takže je musíme většinou kupovat v zahraničí,“ říká ministr.

A konstatuje, že resort neměl žádné kontakty na nákup zboží v Číně. „Hrál tam roli čas, nicméně firmy kontrolujeme s celníky. Pokud by měly finanční problémy, věděli bychom to.“

V případě společnosti Recea Prague se však ministrova slova o kontrole nepotvrzují.

„Firma je předlužená,“ shrnuje děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze Ladislav Mejzlík, jehož Seznam Zprávy požádaly o názor na zmíněnou firmu. „Poslední účetní závěrka je z roku 2018. Společnost v ní konstatuje, že nemá žádné zaměstnance a kumulované ztráty za minulé roky dosáhly necelých dvou milionů. Není to žádná aktivní, vzkvétající firma,“ dodává expert.

Recea Prague nemá žádné webové stránky, žádné kontaktní údaje a sídlí podle údajů v obchodním rejstříku v třípatrovém činžovním domě na Malé Straně v centru Prahy.

„Recea Prague? To mi vůbec nic neříká,“ řekl však Seznam Zprávám jeden z nájemníků. „Pokud vím, tak tu žádná firma kancelář nemá.“

Virtuálně však na této adrese sídlí dalších pětapadesát právnických společností.

Ladislav Mejzlík navíc upozorňuje, že firma má ve společenské smlouvě uvedeno jako předmět podnikání zhruba 118 činností.

„Podle mě jsou to skoro všechny, které existují. Od provozování krematoria, holičství, leptání skla až třeba po mlékárnu. Co skutečně společnost dělá nebo nedělá, není zřejmé. Kdyby byla ale aktivní v oboru zdravotnictví, tak by se o ní daly určitě vyhledat nějaké informace na webu.“

S ministerstvem zdravotnictví vyjednával dodávku respirátorů za tři sta milionů Jan Kunc, jednatel společnosti.

Co se prověřování jeho osoby týče, ani v tomto případě nebyla kontrola ministerstva dostatečná. Centrální evidence exekucí proti němu totiž aktuálně eviduje 18 exekučních řízení. Některá na fyzickou osobu, jiná na živnost.

Nejvyšší exekuce dosahuje hodnoty 1,35 milionu korun. Podle obchodního rejstříku má navíc Jan Kunc trvalé bydliště hlášené v městské části Praha 5.

„Ti lidé měli kontakty, které my nemáme,“ obhajuje obchod s Janem Kuncem ministr zdravotnictví. „Někteří si založili firmu pro tyto účely, protože z pohledu fyzických osob by nemohli obchod s ministerstvem zprostředkovat. A tato firma byla určena nejspíš jenom k tomu, aby ji využili k obchodu. To ale není nic nelegálního. Nevypadá to ideálně, ale nežijeme v optimální době,“ konstatuje ministr Vojtěch.

Během doby, co se o firmu začaly zajímat Seznam Zprávy, ministerstvo začalo couvat. Podle ministra Vojtěcha některé objednávky jeho obchodní tým stornoval.

„My teď s tou firmu řešíme spory,“ říká ministr Vojtěch.

Společnost prý ministerstvu nedodala materiál včas a v dostatečné kvalitě. „Měli jsme objednávku na FFP2 a FFP3. U FFP2 nám deklarovali, že dodají respirátory, které v 95 procentech zachytí částice viru, ale náš finální test dopadl na padesát procent. Některé objednávky jsme stornovali.“

S jednatelem společnosti hovořily Seznam Zprávy ve středu. Jan Kunc pochybení na straně společnosti odmítl. „Mám podepsané smlouvy, které jsou platné. Já je plním. My jsme víceméně udělali vše, co jsme měli. Situace se teď má tak, že mám u ministerstva 190 milionů, které mi nezaplatilo.“

Dnes poslal jen písemné vyjádření. „Chceme věřit, že ministerstvo dodrží své smluvní závazky vůči nám i dalším dodavatelům tak, jako my dodržujeme a budeme dodržovat své závazky.“

Reklama

Související témata:

Doporučované