Hlavní obsah

Volání od bazénku: V ČSSD sílí hlasy pro smír se Zemanem

 

Reklama

Při návštěvě v bydlišti Zdeňka Škromacha se mluvilo o tom, jakou odezvu má v ČSSD výsledek krajských voleb

Článek

Po propadáku vládní sociální demokracie v krajských volbách sílí ve straně volání po smíření s prezidentem Milošem Zemanem.

A také jsou slyšet výzvy, aby Lidový dům Zemana akceptoval jako svého kandidáta na Hrad v příštích prezidentských volbách a nestavěl proti němu nikoho vlastního.

Jde hlavně o apel na předsedu Bohuslava Sobotku a jeho stoupence ve straně, kteří Zemana dlouhodobě za prezidentování kritizují.

Škromach: Když ne my, tak Babiš

Ozvali se hlavně stoupenci konzervativního křídla: první místopředseda ČSSD Milan Chovanec, jihočeský hejtman Jiří Zimola a naposledy dnes senátor Zdeněk Škromach.

„Příznivci sociální demokracie a prezidenta Zemana jsou z velké části titíž lidé. A ti přirozeně nerozumějí tomu, proč se Slávek a Miloš neumějí spolu dohodnout,” říká Škromach.

Pokud se sociální demokracie se Zemanem neusmíří, existuje podle Škromacha riziko, že prezident se raději spojí se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem.

Pusťte si video na začátku tohoto článku. Zdeněk Škromach na něm představuje svůj bazének.

Zimola: Zeman jen některé z nás nemá rád

Jihočeský hejtman Jiří Zimola, který dokázal ve svém kraji zvítězit, už v úterý symbolicky navštívil prezidenta přímo na Hradě.

„Moje vztahy s Milošem Zemanem jsou velmi dobré, myslím, že je to dobrý prezident. A čím víc kritických hlasů proti němu slyším, tím víc mě to ubezpečuje v tom, že mám na něj správný názor," říká o svém vztahu k prezidentovi republiky.

Proto jihočeský hejtman míní, že by ČSSD měla Zemana jednoznačně podpořit, pokud se prezident rozhodne jít do obhajoby.

"Miloš Zeman nevystupuje proti sociální demokracii, Miloš Zeman je sociálním demokratem, byť už není aktivním členem. Miloš Zeman vystupuje proti některým sociálním demokratům. Ale to přece neznamená, že chce zničit sociální demokracii,” řekl už před volbami Zimola.

Podobně v dnešním velkém rozhovoru v Právu mluví také Milan Chovanec.

Ke kořenům, nebo k Pirátům?

Všichni tři zároveň volají „po návratu ke kořenům” v programu, což konzervativní křídlo v ČSSD opakuje vždy po prohraných volbách.

Jde o zatím nepřímou kritiku plánu Bohuslava Sobotky, který v neděli po volbách oznámil přesně opačný záměr.

Sociální demokracie se podle něho musí změnit, dostat na kandidátky i nestranické osobnosti a celkově být modernější, aby dokázala oslovit mladší a městské voliče. Sobotka dokonce řekl, že strana už nevystačí jen se sociálními tématy a musí se inspirovat třeba u konkurenčních Pirátů.

„Jednoznačně teď musíme být razantnější," říká Zdeněk Škromach. „Krajské a senátní volby byly zahřívacím kolem pro volby poslanecké, tam už půjde o všechno. O vládu na další čtyři roky a o to, jestli sociální demokracie ještě bude hrát prim, nebo bude jen přihlížet z opozice na to, jak budou vládnout jiní. Je třeba nasadit veškeré síly, které sociální demokracie má,” dodal.

Je to už tradiční souboj v ČSSD, který sledujeme 25 let. Ve straně, která chce oslovovat široké vrstvy od frustrovaných nezaměstnaných až po velkoměstské liberály, se permanentně perou dvě křídla. Jedno chce být levicově konzervativní, sázet na sociální jistoty (Škromach, Chovanec, Foldyna), zatímco druhé neustále sní o moderní tváři s tématy jako ekologie nebo gender (Sobotka, Dienstbier).

Po jakékoliv volební porážce se vždy automaticky se svou pravdou ozve ta frakce, jež zrovna není v Lidovém domě u moci.

Reklama

Doporučované