Hlavní obsah

Volby budou jiné, rozhodl soud. Začínají prosakovat detaily tajného verdiktu

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Ústavní soud rozhodl, že letošní volby se mají konat podle jiných pravidel.

Reklama

Ve volebním zákoně zůstanou zachovány volební kraje. Přepočty hlasů na mandáty se ale změní, zní zatím nepotvrzené informace.

Článek

Ústavní soudci v úterý smazali část volebního zákona a změnili pravidla již rozběhnutých voleb.

Jak přesně? To se veřejnost dozví až ve středu v 9 hodin ráno. Ústavní soudci oslovení Seznam Zprávami nechtěli do oficiálního termínu cokoli sdělovat.

Přesto se jen pár hodin před zveřejněním verdiktu podařilo Seznam Zprávám získat alespoň rámcovou informaci, jak by měla výsledná podoba jejich rozhodnutí vypadat. Sám zdroj nechce být s ohledem na pravidla Ústavního soudu citován a nutno dodat, že nález Ústavního soudu v ruce neměl, nicméně o průběhu diskuzí na soudě je zpravidla velmi dobře obeznámen.

Podle uvedeného zdroje se soudci po diskuzi rozhodli, že nemá smysl verdikt odkládat až za další volby, a nová pravidla by měla platit tedy již letos. Ostatně toto řešení naznačil v rozhovoru pro Seznam Zprávy i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Dále pak soudci měli smazat ze zákona přepočítávání voličských hlasů na poslanecké mandáty dle D'Hondtovy metody a také omezení týkající se koalic. Tedy navyšování procenta potřebného pro vstup do Sněmovny podle počtu stran v kandidující koalici.

Naopak v zákoně by měl zůstat nejen pojem volebních krajů, ale i to, že mají nadále kopírovat současné vyšší samosprávné celky. Tedy by například nemělo hrozit, že by současný Ústecký a Liberecký kraj měly jednu kandidátku tak, jako tomu bylo v minulosti. A politické strany nebudou muset s vysokou pravděpodobností nijak měnit podoby již vznikajících kandidátek.

V tomto místě senátorům strážci ústavy zcela nevyhověli. Zákonodárci totiž ve své stížnosti požadovali, aby soud smazal i spojení nestejně lidnatých hejtmanství s volebními kraji. Samotná D'Hondtova metoda totiž nespravedlivá není – problém je, když se používá na rozdílně lidnatých krajích. „Soud počítá ve svém rozhodnutí s tím, že bude stačit, aby Sněmovna změnila jen přepočet, aby byl spravedlivější i při zachování této struktury,“ uvedl zdroj Seznam Zpráv.

Podle informací Seznam Zpráv se podoba výsledného verdiktu v posledních dnech již jen zpřesňovala a řešilo se, jak nejméně do volebního zákona zasáhnout, aby se úplně nerozpadl, ale zároveň se reálný problém, který současná podoba skutečně obsahuje, jednou provždy vyřešil.

Předseda soudu Rychetský pak například přiznal diskuzi ohledně data, ke kterému by měl být jejich verdikt platný. Byl to i on, kdo první oficiálně potvrdil pro deník Echo24 zprávu Seznam Zpráv z minulého týdne, že soudci jsou skutečně připraveni do aktuálních voleb zasáhnout.

Jak bylo již výše řečeno, oficiální verdikt ústavních soudců se veřejnost dozví až ve středu ráno. Například server novinky.cz rovněž s odkazem na neoficiální informace uvedl, že ústavní soudci ponechali v zákoně nejen 14 krajů, ale také sčítající se kvorum pro koalice. Stejně jako zdroj Seznam Zpráv ale uvádí zrušení D'Hondtovy metody.

Reklama

Doporučované