Hlavní obsah

30 procent je pryč. Babišovo ANO podle průzkumu s velkým rozdílem až druhé

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš

Reklama

aktualizováno •

Průzkum společnosti Kantar pro Českou televizi ukazuje, že volby by v únoru vyhráli s 22 procenty Piráti před hnutím ANO (20,5 %). V koalici se Starosty by získali 34 procent.

Článek

Vládní hnutí ANO by aktuálně ve sněmovních volbách porazila nejen koalice Pirátů a Starostů, ale i kdyby strana pod vedením předsedy Ivana Bartoše (Piráti) kandidovala sama. Vychází to z průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi. Sběr odpovědí probíhal od 15. února do 5. března a obou průzkumů se zúčastnilo přes devět set respondentů.

Piráti by získali 22 %, hnutí ANO 20,5 %, Starostové 13 %, SPD 10,5 %, ODS 9,5 % a do Sněmovny by proklouzly ještě TOP 09 5,5 % a KSČM s 5 %. Naopak pod pětiprocentní hranicí by zůstaly ČSSD a KDU-ČSL, u obou průzkum ukazuje 4,5 %.

Zatímco Piráti v průzkumu po jednotlivých stranách získali oproti lednu o procento více a STAN dokonce o 3,5 procenta, hnutí ANO se propadlo o 5,5 procenta a například ODS ztratila jedno procento.

Unikátní předvolební model

V případě započtení koalic ale ztrácí současná menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD ještě více. Piráti se Starosty by nyní brali 34 procent, ANO 22 procent, koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) 17,5 procenta, SPD 11 procent, KSČM 5,5 procenta a ČSSD by se do Sněmovny vůbec nedostala, protože by získala 4,5 procenta hlasů.

Hnutí ANO přitom průzkumům společnosti Kantar dosud dominovalo. Získávalo i přes 30 procent hlasů. Loni v březnu a dubnu mělo podporu 34 procent lidí. Naopak Piráti se nedostávali přes 20 procent a Starostové dokonce zaznamenávali zisk jen v jednotkách procent.

Počítáme šance: Kdo vyhraje volby?

Seznam Zprávy ve spolupráci s projektem Mandáty.cz počítají vážený průměr (tzv. poll of polls) ze všech dosavadních modelů průzkumných agentur. Po započtení nejnovějších dat od agentury Kantar pro Českou televizi koalice Pirátů a STAN poprvé předstihla hnutí ANO, jak ukazuje rozdíl téměř tří procentních bodů. Statistická chyba činí u těchto naměřených výsledků 2–3 %.

Reklama

Doporučované