Hlavní obsah

Volby do Senátu definitivně platí. Soud zamítl všechny stížnosti

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě.

Článek

Jako poslední soud zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

NSS zdůraznil, že vyváženost a rovný přístup nelze chápat mechanicky jako absolutní rovnost kandidujících subjektů, nýbrž jako odstupňovanou rovnost. Proporční zastoupení podle významu jednotlivých politických sil je v souladu se zákonem.

„To znamená, že každý kandidující subjekt musí dostat alespoň určitou minimální šanci ke své prezentaci tak, aby byl naplněn požadavek plurality, avšak nad tuto minimální úroveň musí být zastoupení kandidujících subjektů ve vysílání, zejména v pořadech zpravodajských či v publicistických debatách, přiměřené jejich politickému a společenskému významu,“ stojí v rozhodnutí.

V minulých dnech soud odmítl také třeba podnět vězně z Mírova, který si stěžoval na porušení svého práva volit v senátních volbách. Vězeň dostatečně neupřesnil, čeho přesně se domáhá. Neuspěla ani Lucie Frederika Groene Odkolek, která zpochybňovala výsledek senátních voleb v obvodu číslo 24, tedy v Praze 9. Kandidovala za Demokratickou stranu zelených, nepostoupila do druhého kola. Vyhrál David Smoljak (STAN).

V podnětu k NSS Odkolek poukázala na údajně nepravdivé materiály České televize a časopisu Reflex, které podle ní mohly ovlivnit výsledek voleb. Obsahově podobnou, taktéž zamítnutou stížnost podala i Demokratická strana zelených. Souvislost s volbami ale byla podle NSS mizivá, nejsou žádné indicie o ovlivnění výsledku.

Důvodem k zásahu soudu se nestal ani podnět voliče, který zpochybnil hlasování v senátních volbách na Strakonicku. Když šel v Protivíně volit, narazil na zamčené dveře a musel zabušit na okno, aby mu někdo z komise přišel otevřít. Volební místnost totiž byla v domě s pečovatelskou službou a někdo z klientů zřejmě dveře zamkl. Podle NSS šlo sice o chybu, avšak neprokázalo se, že by hrubě ovlivnila výsledek voleb.

Reklama

Doporučované