Hlavní obsah

Kdyby jen Jihlava. ANO utrpělo prohru i ve městě pohádky

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Senátor Tomáš Czernin (uprostřed) uspěl v senátním obvodě v Jičíně.

Reklama

Senátorskou funkci obhájil v Jičíně 1. místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Článek

V Jičíně, známém městě pohádek, senátní volby pro Andreje Babiše nijak pohádkově nedopadly.

Kandidát ANO Jaromír Dědeček podlehl dosavadnímu senátorovi koalice Spolu Tomáši Czerninovi, který získal 53,83 procenta hlasů.

Ani tady tak jeden ze soubojů, které Babiš chápal jako referendum o vládě Petra Fialy (ODS), neskončil hlasováním pro opozici.

„Jičínsko-nymburský senátní obvod je báječný, vy jste vyhráli a já mám tu čest vás v Senátu zastupovat. Slíbil jsem, že to budu dělat se vší vervou a všemi silami. To platí a já se na to moc těším,“ uvedl Czernin po svém zvolení.

Zaostřeno na místopředsedu

Babiš svou podporou kandidáta Dědečka před volbami necílil náhodně. Czernin je 1. místopředsedou vládní TOP 09 a podobně jako Vystrčil v Jihlavě představuje přední figuru vládní koalice Spolu.

Ve videu, které umístil na twitter, ocenil Babiš Dědečka mimo jiné za upozornění, že „jeho protikandidát Tomáš Czernin pobírá téměř stomilionové dotace od státu“. Takové vyjádření z úst expremiéra vyvolalo v kampani údiv už jen kvůli tomu, že na státních dotacích je do značné míry závislá Babišova skupina Agrofert.

Vyhrát proti Vystrčilovi nebo Czerninovi by pro ANO představovalo symbolický úspěch, který se však ani v jednom z těchto obvodů nedostavil.

„Prohru v Jičíně bych s Jihlavou nesrovnával. Jihlavský souboj byl opravdu velmi sledován, nevím, proč by tím dalším měl být Jičín. Podobně jsme se zaměřovali na Karlovy Vary, kde jsme vyhráli. Zajímalo nás i Brno, Frýdecko-Místecko a tak dále. Myslím, že pan Dědeček to sehrál důstojně,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček v reakci na jičínské výsledky.

Reklama

Doporučované