Hlavní obsah

Krajský sněm ANO navrhuje do Senátu Nagyovou obžalovanou v kauze Čapí hnízdo

Foto: Petr Lemberk / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Jana Nagyová (dříve Mayerová) na archivním snímku.

Reklama

Krajský sněm hnutí ANO na Vysočině navrhl do podzimních senátních voleb za okrsek 52 Jihlava bývalou náměstkyni primátora Jihlavy Janu Nagyovou, dříve Mayerovou. Ta je spolu s Andrejem Babišem obžalovaná v kauze Čapí hnízdo.

Článek

O její kandidatuře ještě musí rozhodnout předsednictvo hnutí. V čele kandidátní listiny pro komunální volby bude v Jihlavě Radek Popelka, který je nominantem na primátora. Po dnešním jednání krajského sněmu to ČTK řekl krajský šéf hnutí a poslanec Martin Kukla.

Krajský sněm o nominacích rozhodl jednomyslně. „Tak, jak to bylo rozhodnuto z jednotlivých oblastí, tak jsme to schválili, žádný zásah jsme na krajském sněmu nedělali,“ uvedl Kukla.

„Je to samozřejmě zatím jen návrh, my to postupujeme republikovému výboru a předsednictvu,“ řekl k nominaci Kukla. Definitivně by podle něho mělo být rozhodnuto do 30. června.

Někdejší náměstkyně jihlavského primátora Nagyová čelí spolu s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO) obžalobě v případu dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Babiš vinu dlouhodobě odmítá, vinu v minulosti odmítla i jeho někdejší poradkyně Nagyová. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Před šesti lety nominovalo ANO na Jihlavsku do Senátu lékaře Zdeňka Faltuse. Získal 15,34 procenta hlasu, do druhého kola volby nepostoupil. Senátorem se stal současný šéf horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS), který už svoji kandidaturu v letošních volbách oznámil.

Komunální volby v Jihlavě vyhrálo v roce 2018 hnutí ANO se ziskem 22,61 procenta hlasů. Společně s komunisty, ČSSD a SPD nyní ANO tvoří na jihlavské radnici opozici. Město vede Fórum Jihlava s ODS, lidovci, Piráty a koalicí Žijeme Jihlavou, v níž je TOP 09 a Zelení.

Reklama

Doporučované