Hlavní obsah

Milovnice drezury z SPD a bojovnice z Václaváku dobývají Senát

Foto: SPD, Seznam Zprávy

Eva Chromcová postoupila v senátních volbách v Karlových Varech. Na fotce s dalšími členy SPD.

Reklama

Politika střižená dle hnutí SPD nebo radikálních protivládních demonstrací míří do Senátu. O hlasy největších nespokojenců s kabinetem Petra Fialy se budou ucházet dvě ženy.

Článek

Do druhého kola boje o Senát se dostaly dvě kandidátky, které patří k radikálnější části politického spektra.

Tou první je Eva Chromcová z SPD. Poprvé se hnutí podařilo dostat svého člena do druhého kola senátních voleb. Šéf SPD Tomio Okamura už na tom pracoval delší dobu. Začal totiž stavět kandidáty v co nejvíce volebních obvodech. Před šesti lety, když probíhaly volby právě v těchto okrscích, poslal do boje jen tři lidi.

Další ženou, které se podařilo přetavit radikálnější hlasy nespokojenců z ulice, je právnička Jana Zwyrtek Hamplová. Mluvčí z protivládních demonstrací, které organizují čelní představitelé dezinformační scény.

Kdo jsou ženy, které ženou do horní komory hlasy největších nespokojenců a které vyprovodily ze Senátu výrazné tváře vládních stran?

Jak dopadla SPD v krajských městech

Krajské městoMandáty% hlasůkandidující uskupení
Brno69,8 %SPD, Trikolora, Moravané a nezávislí
České Budějovice48,4 %SPD
Hradec Králové36,5 %SPD
Jihlava410 %SPD + Trikolora
Karlovy Vary410,8 %SPD
Liberec410 %SPD
Olomouc511,4 %SPD + Trikolora
Ostrava711,6SPD
Pardubice37,8 %SPD + Trikolora
Plzeň47,4 %SPD
Praha35,2 %SPD, Trikolora, Hnutí PES a nezávislí společně pro Prahu
Ústí nad Labem511 %SPD + Trikolora

Zdroj: volby.cz

Žena, která miluje koně a drezuru

Její postup do druhého kola překvapil i členy SPD v Karlovarském kraji, pro ostatní politiky v regionu je „velká neznámá“. Operátorka tamní Zdravotnické záchranné služby se k hnutí přidala teprve ve chvíli, kdy zdejší špičky hledaly vhodného člověka pro senátní volby. Předtím nikdy nikam nekandidovala ani se nijak politicky neangažovala. „Jsem úplný nováček,“ přiznává sama Chromcová.

Start její kariéry je rovněž do jisté míry shoda okolností. SPD hledala kandidáta a usoudila, že by se do volebního souboje v regionu mohla více hodit žena. Svůj mandát zde totiž obhajoval dlouholetý senátor za STAN Jan Horník a jeho hlavní vyzyvatelé byli rovněž muži – například hejtman Petr Kulhánek nebo starosta Hroznětína Martin Maleček.

„Doporučila ji jedna členka, která se s ní zná přes koně. Zjistili jsme, že jsme názorově spříznění,“ líčila počátky politické dráhy finalistky karlovarského senátního souboje zdejší poslankyně Karla Maříková.

Do druhého kola zde nakonec postoupily ženy dvě. Vedle Evy Chromcové i kandidátka hnutí ANO, bývalá poslankyně Věra Procházková.

SPD a ANO mají v regionu zatíženém mnohými sociálními a ekonomickými problémy silnou pozici. SPD zde v posledních sněmovních volbách získalo 12,8 procenta hlasů, ANO dokonce 33 procent. Spolu zde bylo tehdy podprůměrné – získalo jen 20,2 procenta. Region značně zasáhly i dopady války na Ukrajině. Karlovy Vary patří k místům, kde je v současnosti uváděno 11,5 procenta přihlášených ukrajinských uprchlíků v poměru k obyvatelům, což rétorice zejména SPD nahrává.

Úspěchu neznámé političky napomohlo ale i to, že vládní strany se nedokázaly shodnout na kandidátech, kteří by je reprezentovali. Proti sobě zde například kandidovali dva politici spojení s hnutím STAN, jeden za vládní Spolu.

Pětačtyřicetiletá Eva Chromcová je vystudovaná zdravotní sestra. V 90. letech pracovala v karlovarské nemocnici na chirurgické JIP a později na ARO. Současně s tím vystudovala bakalářský obor „ošetřovatelství“ na lékařské fakultě v Plzni. Od roku 2012 pracuje u Zdravotnické záchranné služby. V roce 2017 ke svému bakalářskému titulu přidala i inženýrský z ČVUT, z fakulty biomedicínského inženýrství.

A jak bylo řečeno v úvodu, zálibou Evy Chromcové jsou koně. Je národní rozhodčí pro disciplínu skoky a specialista pro disciplínu drezura, ale i instruktorka a jezdkyně. Působí v jízdárně ve Staré Roli.

Bojovnice z Václavského náměstí

Na rozdíl od Evy Chromové je Jana Zwyrtek Hamplová politická matadorka. Původní profesí advokátka začínala na radnici v Mohelnici u Olomouce, kde působila v dresu ČSSD. Po úmrtí sociálnědemokratického ministra kultury Pavla Dostála v roce 2005 nastoupila krátce do Sněmovny, i když v té době již sociální demokratkou nebyla.

Do Senátu kandidovala poprvé v roce 2008 ve volebním obvodě Olomouc, tehdy získala 7,68 procenta hlasů, což stačilo jen na čtvrté místo. Vítězem byl sociální demokrat Karel Korytář, kterého vyneslo do horní komory takzvané „oranžové tsunami“. ČSSD v tom roce vsadila na jednotnou kampaň za zrušení třicetikorunového poplatku u lékaře, který prosadil Topolánkův kabinet.

Foto: Glück Dalibor, ČTK

Jana Zwyrtek Hamplová.

Zwyrtek Hamplové pomohlo k letošnímu druhému kolu rovněž republikové téma. V kroměřížském obvodě totiž nebydlí, byť tvrdí, že ji s regionem váže pracovní zázemí – říká, že její právní služby využívají mnozí místní starostové.

Svou známost postavila na kritice opatření proti pandemii nemoci covid-19, později stejně jako mnozí „odmítači“ se zaměřila na zahraničněpolitická témata – kritiku Evropské unie a národovectví.

„Hodně mi lidé děkovali za boj proti diskriminaci během covidu,“ líčila své zážitky z kampaně. Například na začátku září vystupovala jako jedna z řečníků demonstrace na Václavském náměstí, kterou svolali lidé z dezinformační scény.

Zwyrtek Hamplové se podařilo porazit například současnou senátorku Šárku Jelínkovou (KDU-ČSL) nebo kandidátku ČSSD a bývalou europoslankyni Olgu Sehnalovou.

Podařilo se ale přečíslit i konkurenta ze stejného politického spektra – kandidáta SPD Stanislava Skálu, který za SPD kandiduje v regionu opakovaně a měl podporu i celostátního lídra SPD Tomia Okamury. I on v minulosti akcentoval odmítání imigrantů, nyní založil svou kampaň na hrozbě drahých energií.

Výsledky komunálních voleb 2022

Reklama

Doporučované