Hlavní obsah

Víte, koho volit do Senátu? Napoví vám volební kalkulačka

aktualizováno •

Plánujete jít k senátním volbám? S volební kalkulačkou Seznam Zpráv a sdružení KohoVolit.eu zjistíte, kteří kandidáti či kandidátky budou v horní komoře Parlamentu nejlépe reprezentovat vaše názory a postoje.

Reklama

Článek

Chystáte se volit? Zjistěte, který kandidát či strana má názory a náhled na svět podobné těm vašim. Seznam Zprávy ve spolupráci se sdružením KohoVolit.eu pro vás letos připravily hned dvě volební kalkulačky: komunální a senátní.

Odpovězte na 42 otázek a dozvíte se, která kandidátka či kandidát ve vašem senátním obvodu má pro vás nejlepší volební program a kdo nejlépe reprezentuje vaše zájmy.

Všichni kandidáti a kandidátky dostali stejné otázky. Vaše odpovědi se pak porovnají s jejich odpověďmi a na závěr se vám zobrazí jejich seznam podle toho, v jaké míře se s vámi shodují.

Otázky v plném znění a originální odpovědi stran najdete v závěru kalkulačky. Soubor obsahuje také záložku, kde se zobrazí originální poznámky a komentáře všech stran k položeným otázkám.

Proč někteří kandidáti chybí

Seznam Zprávy oslovily bez výjimky všech 178 osobností, které se ucházejí o posty senátorů a senátorek. Někteří kandidáti do uzávěrky nezareagovali a své odpovědi neposlali. I v těchto dnech ale ještě mají možnost se připojit.

Mapa zobrazuje všechny senátní obvody – zeleně jsou vybarvené ty, kde se letos konají doplňovací volby do horní komory Parlamentu ČR. Kliknutím na vybraný obvod se zobrazí přehled všech kandidujících osobností i s informací, zda poslaly odpovědi do volební kalkulačky.

Volební kalkulačka pro komunální volby 2022

Plánujete jít k obecním volbám? S volební kalkulačkou Seznam Zpráv a sdružení KohoVolit.eu zjistíte, které strany či hnutí budou nejlépe reprezentovat vaše názory a postoje.

Volební kalkulačka jako průvodce

Výsledky, které se ukazují, neznamenají nutně, že by člověk měl volit kandidáta s největší shodou. Z praxe víme, že uchazeči o post senátora sami odpovídají minimálně podle dvojího principu: 1. jak by to podle nich bylo v ideálním světě, 2. co je podle nich reálně průchozí.

Hlavním důvodem, proč kalkulačka vznikla, byla služba veřejnosti: nabídnout pomocnou ruku a vyznat se v nabídce stran i v kampaních jednotlivých osobností. Nejasnosti v tom, co kdo vlastně nabízí, přetrvávají i dnes, kdy se kandidáti i celé politické subjekty přesunuli z webových stránek a e-mailů především na sociální sítě.

Jak poznat, že kalkulačka funguje

Občas uživatelé kalkulaček namítají, že nevědí, jestli jejich výsledky nezkresluje algoritmus pro jejich výpočet. Nebo že jsou výsledky předem nastavené a zvýhodňují vybrané strany. Funkčnost si přitom může každý vyzkoušet: co se stane, když odpoví nejdřív na všechny otázky ano, následně odpoví na všechny otázky ne. Dostane dva seznamy stran, jejichž pořadí bude přesně opačné. Kdyby algoritmus kohokoli zvýhodňoval, byl by dotyčný subjekt samozřejmě vždy na předních pozicích.

Co je to volební kalkulačka

🟢 Volební kalkulačka je dnes pro voliče jedním z podstatných předvolebních nástrojů napomáhajících rozhodování. V různých podobách ji využívají voliči v řadě zemí světa (konkrétně tuto pak na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a dalších evropských zemích).

🟢 V Česku ji v závislosti na typu voleb využívá desetina až čtvrtina voličů.

🟢 Jedná se o online aplikaci, v níž odpovídáte na otázky, které byly zároveň položeny všem kandidátům a kandidujícím subjektům. Vámi zvolené odpovědi pak aplikace porovnává s odpověďmi jednotlivých kandidátů, vyhodnocuje jejich blízkost a zobrazuje, s kým se shodujete nejvíce a s kým nejméně.

🟢 Příprava probíhá tak, že jsou osloveny všechny kandidující osoby a subjekty se soubory otázek relevantními pro dané volební období. Jejich odpovědi jsou zaznamenány v aplikaci a v závěru se všem zájemcům při vyhodnocení zobrazí. Pokud strana či někteří kandidáti neodpovědí, jsou na to voliči upozorněni.

🟢 Autorem kalkulačky je matematik, statistik a demograf Michal Škop, zakladatel občanského sdružení KohoVolit.eu, jež dlouhodobě využívá data pro veřejnou kontrolu. Obsahovou část a komunikaci s médii a kandidujícími osobnosti a subjekty má na starosti datová novinářka a analytička Kateřina Mahdalová. Ta následně připravuje také analytické výstupy ze samotné kalkulačky podle toho, jak strany, kandidáti a kandidátky odpovídali.

Jak se tvoří otázky?

Podkladem pro výběr témat do volební kalkulačky jsou nejčerstvější průzkumy agentur CVVM a STEM, která témata považují potenciální voliči za důležitá. Dále se pro inspiraci využívají témata, s nimiž pracují zahraniční kalkulačky (například pro letošní volby v Německu a Nizozemsku) a která mají společný přesah pro voliče bez ohledu na jejich státní příslušnost. Probíhají rovněž konzultace s experty například z neziskových či profesních organizací.

Inspirací jsou také evropská města, jejichž politika odráží aktuální dění. Například Vídeň, která kvůli úspoře energií mimo jiné plánuje zkrátit dobu, po kterou bude v centru svítit vánoční osvětlení. Řada evropských měst plánuje také různá další opatření: od snížení vytápění v městských budovách až po zpřístupnění veřejných budov lidem jen pro zahřátí. Evropská města inspirují také podporou výstavby zelených střech zejména na nových či rekonstruovaných budovách, dále tím, jak pomáhají s instalací solárních panelů, nebo dostupností menstruačních pomůcek, tak jako je nyní dostupné mýdlo a toaletní papír.

Historie kalkulačky

Sdružení KohoVolit.eu vytváří volební kalkulačky již od roku 2006 téměř pro každé volby na všech úrovních politické soutěže (evropské, prezidentské, parlamentní, krajské i komunální) v České republice a na Slovensku a pro volby osob a orgánů na veřejných vysokých školách.

Celkem připravilo již zhruba 100 aplikací. KohoVolit.eu je lídrem na poli volebních kalkulaček v obou zemích a postupně zavedlo pojem „volební kalkulačka“ (resp. „volebná kalkulačka“) jako obecné označení pro tento druh aplikace do českého a slovenského jazyka.

Koncept volební kalkulačky již zakotvil v politickém myšlení občanů, médií i samotných politických aktérů.

Velká aktualizace v roce 2022

Díky mnohaměsíční spolupráci s komunitou expertních dobrovolníků Česko.Digital a nasazení několika desítek nadšenců letos prošla kalkulačka velkými technickými a designovými změnami. Všem zúčastněným patří upřímný obrovský dík.

Čtete více o volbách do Senátu.

Reklama

Doporučované