Hlavní obsah

Jak volit ze zahraničí v jednotlivých volbách

Foto: Profimedia.cz

V roce 2022 proběhnou volby do zastupitelstev měst, obcí a také do třetiny Senátu.

Reklama

aktualizováno •

Jste zrovna během voleb v zahraničí? I přesto můžete v některých volbách odevzdat svůj hlas. Existují dvě možnosti, jak se voleb stejně zúčastnit.

Článek

Kde volit

Volby v zahraničí probíhají zpravidla na zastupitelských úřadech, tedy na velvyslanectvích a konzulárních úřadech České republiky v daném státě. Volit je možné dvojím způsobem.

Seznam voličů vedený zastupitelským úřadem

První variantou je podání žádosti o zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem. Takovou variantu zpravidla volí Češi, kteří v zahraničí bydlí dlouhodobě.

Žádost musí vždy obsahovat ověřenou kopii osobních dokladů, které potvrzují totožnost, státní občanství a bydliště.

Žádost musí být podána na zastupitelský úřad nejpozději 40 dnů před konáním voleb. Lidé, které vede zastupitelský úřad na tomto seznamu, jsou následně vyškrtnuti ze stálého seznamu voličů vedeného obecním úřadem v České republice.

Pokud by následně chtěl volič volit v České republice, musí zažádat o vyškrtnutí ze seznamu zastupitelského úřadu v zahraničí a nechat se zapsat znovu v Česku.

Voličský průkaz

Pokud nestihnete zažádat o zapsání na seznam, nebo třeba pobýváte v zahraničí jen krátkodobě, můžete využít volbu přes voličský průkaz.

O něj si můžete zažádat buď na příslušném zastupitelském či konzulárním úřadě, nebo online.

Jak vypadá žádost o voličský průkaz?

Žádost obsahuje jméno a příjmení voliče, datum narození, adresu trvalého pobytu a případně požadovaný způsob doručení voličského průkazu.

Pro žádost o voličský průkaz není předepsaný formulář.

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Druhou možností, jak voličský průkaz získat, je online. K tomu ale musíte mít zařízenou datovou schránku, přes kterou se žádost podává. Za jeho vydání nic neplatíte, je zdarma.

Hlasování v zahraničí v jednotlivých volbách

Senátní volby (2022)

Ve volbách není možné hlasovat na zastupitelských úřadech v zahraničí. Češi žijící v zahraničí, kteří se chtějí voleb účastnit, se musí ve dnech voleb dostavit na území České republiky.

Při samotných volbách záleží na tom, kde má člověk trvalý pobyt a jestli je zapsaný na zastupitelském úřadě ve zvláštním seznamu voličů. Pokud v seznamu není a má uvedený trvalý pobyt na území ČR, můžete volit na voličský průkaz v rámci svého volebního obvodu.

Pokud jste zapsáni na zastupitelském úřadě ve zvláštním seznamu voličů, požádejte zastupitelský úřad o voličský průkaz. Volit následně můžete v kterémkoliv obvodu.

Volby do zastupitelstev obcí a krajů (2022)

Do zastupitelstev obcí a krajů není možné volit ze zahraničí, pouze na území České republiky. Účasti ve volbách nebrání fakt, že je někdo zapsaný ve zvláštním seznamu voličů vedeném zastupitelským úřadem.

Prezidentské volby (2023)

Při prezidentských volbách existuje pouze jeden obvod a jedna kandidátka, ze které si voliči vybírají svého kandidáta. Na rozdíl od sněmovních voleb tak nezáleží na tom, odkud občané volí. Volit ze zahraničí je možné.

Volby do Evropského parlamentu (2024)

Hlasovat je možné znovu pouze na území České republiky, nikoliv na zastupitelských úřadech v zahraničí. V těchto volbách je možné volit s voličským průkazem kdekoliv na území Česka.

Volby do Poslanecké sněmovny (2025)

Volit ze zahraničí je možné. Při volbách do Poslanecké sněmovny se hlasy počítají vždy k jednomu kraji, který určí los. Ve volbách v roce 2021 šly hlasy ze zahraničí do Ústeckého kraje.

Korespondenční volba ze zahraničí

I v zahraničí je možné volit pouze osobně. Korespondenční forma není možná. Česko patří mezi pět zemí Evropské unie, ve kterých není korespondenční volba možná. Možnosti přijmout korespondenční volbu ze zahraničí projednává Sněmovna.

Reklama

Doporučované