Hlavní obsah

Konkrétní jména. Kdo by mohl na podzim řídit Česko

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda ODS Petr Fiala by se měl stát premiérem v případě, že by koalice Spolu uspěla ve volbách.

Reklama

V opozici se už začínají rýsovat jména možných budoucích ministrů. Seznam Zprávy přináší přehled jmen, o kterých strany pro příští volební období uvažují.

Článek

Kandidáti na budoucího premiéra jsou známi už delší dobu – Andrej Babiš (ANO), Ivan Bartoš (Piráti), Petr Fiala (ODS). Nyní, čtvrt roku před volbami, se v jednotlivých politických stranách začínají reálně rýsovat i kandidáti na ministry. Piráti s hnutím STAN jména lidí, kteří o ministerské posty usilují, oficiálně představili v pondělí. Konkrétní jména však už mají i ostatní.

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Státní kasu chce držet STAN

V následujícím volebním období bude asi největší pozornost viset na rezortu financí, které případnému novému ministrovi přenechá současná šéfka financí Alena Schillerová (za ANO). Ta momentálně plánuje rekordní schodek ve výši 390 miliard korun.

Nejvážnějším kandidátem opozičních stran na místo ministra financí je ekonom Věslav Michalik (STAN). Pokud by ve vládě zůstalo hnutí ANO, v křesle ministryně by chtěla pokračovat Schillerová. „Provést veřejné finance přiměřenou konsolidací tak, jak jsem ji naplánovala v konvergenčním programu, by bylo výzvou, kterou bych logicky přijala,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Za koalici Spolu by chtěl v příštím volebním období dát státní kasu do pořádku předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, který už za sebou jednu ministerskou zkušenost má. Ve vládě Petra Nečase řídil dopravu.

Ministerstva průmyslu, práce, životního prostředí

  • Ministerstvo průmyslu a obchodu

Rád by na něm pokračoval stávající ministr Karel Havlíček (za ANO). Starostové by na postu chtěli bývalého hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda, Piráti zatím mají v nominaci poslance Petra Třešňáka a Martina Jiránka. V koalici Spolu se mimo jiné hovoří třeba o lidoveckém předsedovi Marianu Jurečkovi.

  • Ministerstvo práce a sociálních věcí

Rezort nyní obsazený Janou Maláčovou (ČSSD) slibuje ženský souboj. Koalice Spolu chce na post nominovat předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou, Piráti a STAN pak první místopředsedkyni Pirátů Olgu Richterovou.

  • Ministerstvo životního prostředí

Piráti do boje vysílají poslankyni Danu Balcarovou, Starostové pak Janu Krutákovou. V TOP 09 platí za odborníka na životní prostředí Tomáš Tesař, který v minulosti na ministerstvu už působil jako náměstek, nebo lidovecký místopředseda Petr Hladík.

Půta do Sněmovny nekandiduje, na dopravu by šel

Ostatně i rezort dopravy zmiňují Stanjurovi kolegové jako možnou alternativu pro případ, že by Ministerstvo financí nevyšlo. V souvislosti s dopravou se u koalice spolu hovoří i o dalším místopředsedovi ODS Martinu Kupkovi či o jeho poslaneckém kolegovi ze Středočeského kraje Janu Jakobovi (TOP 09).

Za koalici Pirátů a hnutí STAN se na dopravu připravuje dvojice poslanec Ondřej Polanský a hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Známější Půta by se stal ministrem pouze v případě, že by Starostové uhráli v koaliční vládě čtyři ministry. Dopravě se věnuje na Asociaci krajů. Polanský se pak dopravě věnuje jako místopředseda výboru pro dopravu.

Vnitru chce šéfovat Rakušan

Velká třenice mezi stranami bývá tradičně i v dalších silových resortech. Očekávat se dá i na Ministerstvu vnitra. Hlavním kandidátem Pirátů a STAN je předseda Starostů Vít Rakušan. I on má k sobě alternativu – pirátského poslance Lukáše Kolaříka. Rakušan je však v koalici oproti konkurentům silnější váha, a pokud se sám nerozhodne přesunout na jiný vládní rezort, nemá v koalici Pirátů s STAN konkurenci. Silným hráčem je i pro vyjednávání s případným koaličním partnerem Spolu.

Ministerstva spravedlnosti, školství, zahraničí

  • Ministerstvo spravedlnosti

Spravedlnost by v příští vládě chtěl vést pirátský poslanec Jakub Michálek. Jeho alternativou je europoslanec Stanislav Polčák, jenže jemu momentálně zbývají do konce bruselského mandátu ještě dva roky. Kompromisem by mohl být senátor Zdeněk Hraba. Za ODS se tématu spravedlnosti dlouhodobě věnují poslanci Marek Benda a Pavel Blažek.

  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Důležité ministerstvo pro Starosty a nezávislé. Na jeho řízení se dlouhodobě připravuje exšéf Starostů, poslanec Petr Gazdík. I za ním je řada alternací – například senátor a dřívější rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek či pirátský poslanec Lukáš Bartoň. Za koalici Spolu je nejviditelnějším kandidátem místopředseda strany a pedagog Martin Baxa. Jeho alternativou jsou v rámci koalice lidovec Marek Výborný nebo senátor za TOP 09 Jan Grulich. Oba mají zkušenost s řízením škol.

  • Ministerstvo zahraničí

Vážným kandidátem koalice Pirátů a STAN na ministra zahraničí je poslanec pirátů Jan Lipavský, jehož hendikepem mohou být pro případné koaliční partnery malé zkušenosti. Ty naopak má jeho dvojka – Martin Dvořák ze STAN. Bývalý primátor Hradce Králové působil jako generální konzul v New Yorku, nyní končí svoji misi jako velvyslanec v Kuvajtu a Kataru. Působil také při misi OSN v Kosovu. Získání tohoto rezortu je však prioritou pro TOP 09. V kuloárech padá i jméno starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře. Ovšem TOP 09 uvažuje i o možném nadstranickém kandidátovi.

V souvislosti se Spolu je nejčastěji zmiňován bezpečnostní expert KDU-ČSL Jan Bartošek. Seznam Zprávy ale v kuloárech zaznamenaly i jména poslanců ODS Jany Černochové a Pavla Žáčka.

Žena do čela obrany

Na rezort obrany je momentálně nejvážnější kandidátkou žena – poslankyně Jana Černochová (ODS), která se armádě dlouhodobě věnuje. Piráti se Starosty navrhují poslance Jana Farského, který má v armádním prostředí ovšem o poznání méně zvučné jméno.

Zdravotnictví jen pro odvážné

V posledním roce byl silně pod drobnohledem rezort zdravotnictví, do nějž se určitě nechce vrátit jeho současný ministr Adam Vojtěch (za ANO). Svoji kariéru vidí v diplomacii, patří mezi vládou schválené kandidáty na velvyslance, konkrétně do Finska.

Hlavní tváří opozice jako celku je už delší dobu lékař a poslanec Vlastimil Válek (TOP 09), který je hlavním mluvčím AntiCovid týmu koalice Spolu. Jako odborník na zdravotnictví je respektovaný i u zbytku opozice.

Příštího ministra zdravotnictví čeká asi nejhorší situace, jaká tu kdy byla.
Vlastimil Válek (TOP 09), kandidát koalice Spolu na příštího ministra zdravotnictví

Válek Seznam Zprávám potvrdil, že pokud budoucí vládní koalice kývne na vizi, kterou spolu s odborníky z celého spektra zdravotnictví už měsíce připravuje, je připraven nést odpovědnost za Ministerstvo zdravotnictví. „Současná vláda dovedla rezort téměř na buben a budoucnost, kterou pro něj plánuje, není růžová. Pokud to shrnu, příštího ministra zdravotnictví čeká asi nejhorší situace, jaká tu kdy byla,“ uvedl.

Piráti mají jako kandidáta na šéfa zdravotnictví právníka a odborníka na lékařské právo Ondřeje Dostála, který straně dlouhodobě se zdravotnictvím radí.

Ministerstvo na zrušení

Ministerstvem, které by většina opozičních stran nejraději zrušila, je Ministerstvo pro místní rozvoj. Nyní ho vede Klára Dostálová za ANO. „Pokud bych dostala nabídku a příležitost pokračovat, tak bych určitě přijala a ráda pokračovala v nastavených prioritách – dokončení digitalizace stavebního řízení, bytová politika, úspěšné čerpání evropských zdrojů a nastartování cestovního ruchu,“ řekla Seznam Zprávám.

U opozice se očekává, že pokud by toto ministerstvo zůstalo, do jeho čela se dostane někdo z regionálních politiků, kteří mají praktické zkušenosti s dotačními tituly, jež ministerstvo spravuje.

Obě opoziční koalice zároveň hovoří o potřebě nového úřadu, vládního zmocněnce, či dokonce ministerstva, které by se zabývalo digitalizací a informatikou. Hlavním kandidátem Pirátů je poslanec Ondřej Profant, který se digitalizací dlouhodobě zabývá. Ač to předvolební programy přímo nezmiňují, hovoří se i o ministrovi pro evropské záležitosti, který provede Českou republiku předsednictvím EU, jež ji čeká ve druhé polovině roku 2022. Koalice Pirátů a STAN by tam ráda poslala zástupce České republiky v Evropském výboru regionů Radima Sršně.

Jasno v kandidátech ještě nemá ČSSD, podle její mluvčí Evy Gregorové bude strana personálie řešit až po uzavření kandidátek.

Své kandidáty na ministry v takzvané stínové vládě už tradičně představuje i KSČM. Nová podoba stínové vlády podle mluvčí Heleny Grofové ještě také není známa. „Oproti stávající stínové vládě v ní bude jedna až dvě změny,“ potvrdila Grofová. Stínovými ministry jsou v současnosti třeba Stanislav Grospič jako ministr spravedlnosti, Zdeněk Ondráček jako ministr vnitra nebo třeba předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik na rezort zemědělství.

Reklama

Doporučované