Hlavní obsah

Na pražskou kandidátku ANO se vrací někdejší klíčová Babišova spojka

Foto: Profimedia.cz

Ze sedmého místa by se do vrcholné politiky mohla vrátit Radmila Kleslová.

Reklama

Hnutí ANO finišuje jednu z nejdůležitějších kandidátních listin pro podzimní komunální volby. Řeší otázku, kdo za něj bude kandidovat na pražského primátora.

Článek

Seznam Zprávy získaly návrh pražského předsednictva ANO, o kterém bude v úterý večer hlasovat krajský sněm. Lídrem by měl být Patrik Nacher, kterého oblastní organizace upřednostnily před Radkou Vladykovou. O ředitelce Svazu měst a obcí se v ANO v uplynulých týdnech hovořilo jako o jedné z možných kandidátek na primátora.

Nacherova volba má však háček. Poslanec má obavu, aby se neopakovala historie z posledních komunálních voleb, kdy jej těsně před volbami v čele kandidátky nahradil finančník Petr Stuchlík. Nacher tudíž nyní prosazuje, aby se schválila kandidátka jen od 2. do 65. místa s tím, že lídr se zvolí v primárkách o několik týdnů později.

„Ano, preferuji tuto dvoufázovou přípravu kandidátky. Pokud dnes krajský sněm nebude akceptovat tento můj požadavek, nepůjdu do toho,“ řekl Nacher Seznam Zprávám. Někteří straníci však mají obavu, že by oproti konkurenci byli s kandidátkou bez lídra v příštích týdnech v nevýhodě.

Předseda pražského ANO Ondřej Prokop chtěl mít kandidátní listinu hotovou už nyní. Nachera však za lídra chce, tudíž dle svých slov je připravený jeho podmínku akceptovat. „Trochu mě to mrzí, protože Patrik Nacher získal podporu od všech oblastních předsedů. Chce si ale jednotlivé oblasti sám objet a hovořit s členskou základnou, aby měl co nejsilnější mandát. Nominaci na lídra by pak měl zhruba do měsíce potvrdit,“ řekl Seznam Zprávám Prokop.

Ten v návrhu kandidátní listiny figuruje na druhém místě, za ním by se o přízeň voličů měla ucházet exposlankyně Barbora Kořanová, která se v Praze loni nedostala do Poslanecké sněmovny.

Návrat Kleslové?

Ze sedmého místa by se do vrcholné politiky mohla vrátit bývalá místopředsedkyně ANO a dříve klíčová spojka Andreje Babiše v české politice Radmila Kleslová. Někdejší starostka Prahy 10 ztratila vliv před šesti lety kvůli kritice za advokátní zakázky pro městské a státní podniky. Teď se jí ale v rámci pražského ANO a komunální politiky podařilo získat výhodnou pozici na kandidátce, díky čemuž by mohla proniknout na pražský magistrát.

„Ano, Oblastní organizace Praha 10 mě nominovala do Zastupitelstva hlavního města Prahy. Moc si toho vážím a beru to jako ocenění mé dosavadní práce v Zastupitelstvu Prahy 10,“ řekla Kleslová Seznam Zprávám.

Na magistrátu by se chtěla věnovat zejména energetice. „Dnes jsme v situaci, kdy už nadále nemůžeme riskovat a zaměňovat politický populismus za řízení města. Jsem právník a odborník na energetiku. To jsou myslím témata, která teď ovlivňují naše životy,“ dodala.

Předseda pražského ANO Prokop řekl Deníku N, který o sestavování kandidátky informoval v pondělí večer, že nominaci Kleslové bude ctít. „Za mě by měla být v první desítce,“ řekl deníku. Nacher se odmítl vyjádřit do doby, než bude potvrzeným lídrem.

Na devátém místě návrhu kandidátky figuruje Radomír Nepil, který přitom před rokem z Babišova hnutí vystoupil a na zastupitelském klubu se nechal slyšet, že znovu kandidovat nebude.

Reklama

Doporučované