Hlavní obsah

Babiš by měl zpozornět. Volby ukázaly, že mu roste extrémně silná konkurence

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

„Je to obrovský úspěch, za vítěze nás označil i prezident Zeman,“ řekl k výsledkům voleb Tomio Okamura.

Reklama

ANALÝZA. Skutečným vítězem voleb je při bližším ohledání výsledků SPD. Tomio Okamurovi se podařilo mobilizovat své příznivce a má třikrát víc zastupitelů než po minulých volbách.

Článek

Analýzu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Co se v analýze dočtete

SPD Tomio Okamury má největší přírůstek ze všech stran – třikrát tolik zastupitelů než minule.

„Dostáváme se na extrémně vysoké hodnoty podpory populistů, které v mnoha zemích absolutně nemají obdoby,“ upozorňuje politolog Tomáš Lebeda.

Čím to je? „Tato vláda, ani předchozí Babišova, systematicky neřeší specifické problémy v odloučených regionech,“ míní sociolog Daniel Prokop.

A zatímco ANO úspěšně vysává voliče ČSSD, Okamurova SPD získává voliče KSČM.

„Že se SPD dostalo i do zastupitelstva Prahy a má kandidáta v druhém kole senátních voleb, považuji za zásadní průlom. Je to zpráva i pro Babiše, protože mu roste silná konkurence,“ říká politolog z CEVRO Institutu Ladislav Mrklas.

Jestli někoho můžeme označit za nejúspěšnějšího v komunálních volbách, pak je to SPD. Hnutí Tomio Okamury se dostalo do zastupitelstev všech krajských měst včetně Prahy. A hlavně má největší přírůstek ze všech stran - třikrát tolik zastupitelů než minule.

V roce 2018 získalo hnutí 132 mandátů, letos 419. Nárůst je samozřejmě daný i tím, že doposud bylo SPD jen v pěti krajských městech. „Je to obrovský úspěch, za vítěze nás označil i prezident Zeman. Budeme pokračovat v tlaku na vládu,“ pochvaluje si Okamura.

Jak dopadla SPD v krajských městech

Krajské městoMandáty% hlasůkandidující uskupení
Brno69,8 %SPD, Trikolora, Moravané a nezávislí
České Budějovice48,4 %SPD
Hradec Králové36,5 %SPD
Jihlava410 %SPD + Trikolora
Karlovy Vary410,8 %SPD
Liberec410 %SPD
Olomouc511,4 %SPD + Trikolora
Ostrava711,6SPD
Pardubice37,8 %SPD + Trikolora
Plzeň47,4 %SPD
Praha35,2 %SPD, Trikolora, Hnutí PES a nezávislí společně pro Prahu
Ústí nad Labem511 %SPD + Trikolora

Zdroj: volby.cz

Největších zisků SPD získalo v oblastech, které se tradičně potýkají se sociální problémy a je tam například hodně lidé v exekucích. Třeba v Bílině mají okamurovci téměř 17 procent, v Děčíně 15,2 procenta, v Teplicích 14, v Chomutově a Sokolově 13.

Extrémně úspěšní populisté

Pokud v některých těchto městech sečteme dohromady podporu SPD a přidružených stran plus hnutí ANO, tak mají dohromady nadpoloviční většinu v zastupitelstvech. „Dostáváme se na extrémně vysoké hodnoty podpory populistů, které v mnoha zemích absolutně nemají obdoby,“ upozorňuje politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci.

Výrazné zisky pro opoziční populisty jsou překvapením především proto, že při relativně nízké volební účasti se Okamurovi podařilo mobilizovat své příznivce. Jsou to často lidé, kteří mají pocit, že na ně vláda a elita nemyslí a vůbec se nezajímá o jejich problémy.

„Všechna ta velká opatření typu snížení daní nízkopříjmové domácnosti v těchto oblastech ani nepocítí. Tato vláda, ale ani předchozí Babišova, systematicky neřeší specifické problémy v odloučených regionech,“ vysvětluje sociolog Daniel Prokop.

Jak SPD posílilo od minulých voleb

20182022
Olomouc5,6 %11,4 %
Ústí nad Labem6,8 %11 %
Ostrava6,7 %11,6 %
Jihlava6,5 %10 %
Brno5 %9,8 %

Zdroj: volby.cz

Hnutí SPD tak dokončuje - společně s hnutím ANO - převzetí levicových voličů. Zatímco Babišovo ANO oslovuje především důchodce, SPD míří hlavně na manuálně pracující, ukazují sociologická data.

Ohrožení pro demokracii

„Stejně jako hnutí ANO dále úspěšně vysává voliče ČSSD, tak Okamurova SPD vysává voliče KSČM. Propad a odchod těchto dvou stran vede k posilování právě ANO a SPD,“ říká Lebeda.

Obě populistické strany podle něj také intenzivně využívají napjaté situace, která nastala kvůli vysokým cenám energií a válce na Ukrajině. Podobný populismus může být podle Lebedy až ohrožením pro demokracii.

Úspěchy ještě nutně neznamenají to, že se strana bude podílet na vládě nad městy - většinou není preferovaným koaličním partnerem. Například v Plzni už ale dva lidé z kandidátky SPD dostali nabídku podpořit vznikající koalici hnutí ANO, Starostů a Pirátů. Proti spojenectví se ohradil jak šéf Starostů Vít Rakušan, tak předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Jejich výhrady byly nakonec vyslyšeny. V Plzni tak bude ve finále vládnout koalice ANO, Piráti a STAN, nově s podporou PRO Plzeň. Lídr ANO se včera večer vzdal podpory dvou zastupitelů za SPD, kterou oznámil v noci na včerejšek. Nová čtyřkoalice s PRO Plzeň včera večer podepsala memorandum o spolupráci. Dohromady obsadí 28 křesel v 47členném městském zastupitelstvu.

Nicméně SPD navíc slaví dílčí úspěchy i v boji o Senát, což nebývalo v předchozích volbách zvykem. Do druhého kola v Karlových Varech se za SPD probojovala zdravotní sestra Eva Chromcová, která porazila i karlovarského hejtmana Petra Kulhánka nebo dlouholetého senátora Jana Horníka. Další dva kandidáti SPD zůstali jen těsně před branami druhého kola - Ivana Turková v Mostě a Jaromír Nosek v Pardubicích.

Symbolicky je pro SPD důležité, že překonala pětiprocentní hranici na pražský magistrát. A navíc uspěla i v deseti městských částech. Hnutí si tu dalo záležet na kampani a také se pro větší zásah spojilo s Trikolorou a hnutím PES.

Čelo pražské kandidátky SPD vyzdobila politiky s vysokoškolskými tituly. A bez ohledu na stranickou minulost jako lídra prosadila architekta Milana Urbana, bývalého místopředsedu pražského zastupitelského klubu TOP 09.

„To, že SPD se dostalo i do zastupitelstva hlavního města Prahy a má kandidáta v druhém kole senátních voleb, považuji za zásadní průlom. Je to zpráva i pro Babiše, protože mu roste silná konkurence,“ míní politolog z CEVRO Institutu Ladislav Mrklas.

Tomio Okamura se poučil v loňských sněmovních volbách, kdy se hlasy pro populistická a národovecká hnutí tříštily. V mnoha městech teď SPD kandidovalo společně s Trikolorou nebo dalšími antisystémovými hnutími.

„To je důležitý moment, že si poprvé přestali jít navzájem po krku mezi sebou a začali spolupracovat. Pokud budou tímto způsobem pokračovat dál, mohou ještě posilovat,“ varuje Lebeda.

Čtěte analýzy Seznam Zpráv

Reklama

Doporučované