Hlavní obsah

Babiš míří k volebnímu triumfu. ANO zatím vítězí i ve velkých městech

Petr Holub
reportér
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Průběžné výsledky voleb pasují na vítěze hnutí ANO. Na snímku je Andrej Babiš po příjezdu do štábu.

Reklama

aktualizováno •

ANALÝZA. Hnutí ANO podle průběžných výsledků míří k vítězství v komunálních volbách. V některých moravských městech dokonce dosahuje dosud nevídaných třiceti až čtyřiceti procent.

Článek

Co se v analýze dočtete

  • Průběžné výsledky sčítání hlasů naznačují, že Andrej Babiš míří k volebnímu vítězství.
  • Mimořádně úspěšné je ANO na Moravě, kde dosahuje rekordních počtů procent.
  • Silná je i pozice SPD. V některých městech, jako je Ostrava, se může po sečtení hlasů ukázat, že Babišovo a Okamurovo hnutí dají dohromady většinu hlasů.
  • Například v Praze ale Spolu Babišův nájezd ustojí.
  • Jde zatím o výsledky průběžné. Konečné budou právě v Praze zřejmě známé až v neděli časně ráno.

Předpověď o Babišově triumfu v komunálních a senátních volbách se potvrzuje. V soubojích o Senát postupuje do druhého kola osmnáct kandidátů ANO, tedy nejvíc v historii. Rovněž jeho bilance z velkých radnic ukazuje dosud nevídaný úspěch.

Nejde jen o to, že vyhrává ve většině krajských a statutárních měst, ale také o podíl hlasů, který se například na Moravě obvykle zatím pohybuje až mezi 30 až 40 procenty. Přičemž blízko třicetiprocentní hranice skončilo hnutí ANO i v takových českých metropolích, jako je Plzeň nebo Pardubice.

Kandidátům ANO se úplně nepodařilo překonat nedůvěru ve městech, kde už jednou selhali, a pro Andreje Babiše je nepříjemné, že k nim zatím patří největší metropole, tedy Praha a Brno, vedle nich i České Budějovice.

Příklady obou velkoměst ukazují, že jedinou skutečnou hrází proti přívalu hlasů pro ANO zůstala koalice Spolu. Její schopnosti vytvořit silnou frontu liberálních stran prověří za týden druhé kolo senátních voleb, kde ve většině okrsků nastoupí proti favoritům z ANO k rozhodujícímu duelu právě kandidáti stran Spolu.

Hlavním poraženým jsou naopak místní sdružení včetně zastřešujícího hnutí STAN. Ve velkých městech má nyní zpravidla o poznání horší výsledek než ve volbách před čtyřmi lety, to se týká i tak zavedených značek, jako je Praha Sobě, Ostravak, Občané pro Budějovice či Hradecký demokratický klub. S výjimkou libereckého senátora Michaela Canova a jeho kolegyně z Prahy 10 Renaty Chmelové nepostoupil do druhého kola žádný kandidát Starostů a nezávislých.

Výsledky komunálních voleb 2022

Ve větších městech se výjimečně prosadili pouze ti místní politici, kteří se dokázali opírat o letitou tradici či využít populistickou notu, konkrétně v Mostě, Kladně nebo ve Strakonicích. Za podobnou výjimku jde označit nečekané vítězství sociálních demokratů v jejich poslední velké pevnosti Karviné.

V relativně slušné kondici přežili Piráti, kteří jsou opět zatím úspěšní v Praze a k deseti procentům se blíží v dalších velkých městech. Ještě lepší bilanci ovšem může slavit SPD. Dříve mělo Okamurovo hnutí potíže proniknout ve velkých městech do zastupitelstva, teď pro ně na severu Čech ani Moravy není překážkou desetiprocentní hranice.

Silná pozice SPD ještě posílí váhu ANO v zastupitelstvech. V některých městech, jako je Ostrava, se může po sečtení ukázat, že Babišovo a Okamurovo hnutí dají dohromady většinu hlasů. Tím se politikům ANO nabízí možnost diktovat komunální program a ani liberálním stranám včetně Spolu nezbude nic jiného, než s tím souhlasit.

Spolupráce ODS a ANO na magistrátech se stala už v uplynulém volebním období samozřejmostí, když jejich lídři vládli společnou rukou v sedmi z deseti měst s více než 90 tisíci obyvateli. Důvodem tehdy byl fakt, že dohoda dvou velkých stran byla v roztříštěných zastupitelstvech jedinou možností, jak sjednat funkční koalici. Teď bude možné jako další důvod pro takový postup uvádět hrozbu radikálních politiků z SPD.

Pokud některá z obou velkých partají nezmění svůj přístup, spolupráce může na principu ANO-Spolu fungovat i nadále, zpravidla ovšem role ANO posílí. To nemusí platit ve městech jako Ústí nad Labem či Liberec, kde mají strany Spolu zanedbatelnou váhu a může je nahradit některé z místních sdružení.

Čtěte analýzy Seznam Zpráv

Reklama

Doporučované