Hlavní obsah

Odstrkované ANO? Naopak, vypadá to na velký úspěch

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Hnutí ANO pravděpodobně upevní svou pozici v komunální politice.

Reklama

ANALÝZA. Andrej Babiš se před volbami snaží vyburcovat své voliče varováním, že i když jeho hnutí ANO vyhraje komunální volby, hrozí mu na radnicích konec v opozici.

Článek

Co se v analýze dočtete

„Vzhledem ke stávající atmosféře ANO minimálně v okresních a krajských městech nepochybně posílí,“ myslí si politolog Lubomír Kopeček.

Šéf hnutí Andrej Babiš přesto na mítincích straší, že jej po volbách političtí konkurenti obejdou a sestaví koalice bez něj.

Seznam Zprávy zjistily, že tomu tak není. Naopak, o ANO je na komunální úrovni velký zájem. Ostatní partaje o vládnutí s Babišem velmi stojí, především ODS.

ANO je totiž už i na místní úrovni velmi silné a složit s ním koalici bývá snadné. Hnutí není programově silně vyhraněné. Na místní úrovni mluví o tématech, která nikomu nevadí.

„Ti lidé, kteří to tady rozvrátili a rozkradli, nás zase nějak obejdou,“ řekl šéf hnutí ANO Andrej Babiš s odkazem na zkušenost z krajských voleb před dvěma lety. Tehdy ANO zvítězilo ve většině krajů, ostatní strany se ale na řadě míst spojily a udělaly koalice bez něj.

Jenže jak zjistily Seznam Zprávy, v komunálních volbách to – především na radnicích velkých měst – neplatí. Naopak, z ANO je žádaný koaliční partner, o kterého se ostatní partaje na řadě míst perou. Babišovo hnutí může v letošních volbách potvrdit, že už je na nižší úrovni politiky zavedenou stranou, a svůj podíl na vládě nad městy ještě zvýšit.

Co udělají volby s Ukrajinci v Česku

Platí heslo „Za Babiše bylo líp“ i pro válečné uprchlíky? Proč jsou komunální volby důležité i pro místní Ukrajince? Máte ve svém okolí běžence, který nalezl dočasný domov v Česku? Nasdílejte mu důležité informace z naší ukrajinské sekce, třeba o obecních volbách:

ANO posílí v okresních i krajských městech

„Vzhledem ke stávající atmosféře ANO minimálně v okresních a krajských městech nepochybně posílí,“ myslí si politolog Lubomír Kopeček. A nejde jen o samotné vítězství v procentech nebo počet mandátů – Babišovo hnutí pravděpodobně nebude mít vážnější potíže najít koaliční partnery.

ANO by tak na komunální úrovni završilo přerod z nové a neznámé strany, které na komunálních radnicích ostatní nedůvěřovali, do rozhodující síly. „V roce 2014, tedy v prvních komunálních volbách, kterých se ANO účastnilo, bylo izolované. Je to běžný jev, kdy se proti nováčkovi semknou ostatní, stalo se to v minulosti Věcem veřejným i TOP 09,“ vysvětluje politolog Stanislav Balík.

Babiše zřejmě čeká velký úspěch

Aktuální plán Andreje Babiše? Obrátit nedávnou porážku v parlamentních volbách v triumf na komunální úrovni tak, jak se to podařilo sociální demokracii před dvanácti lety.

Už následující volby v roce 2018 to ale změnily. Hnutí ANO znovu uspělo a tentokrát už dokázalo najít i spojence k vládnutí. Momentálně má primátora v sedmi krajských městech, v dalších třech je ve vládnoucí koalici. Nejčastěji se spojilo s ODS.

A podle stávajících nebo potenciálních koaličních partnerů není na řadě míst důvod, aby ANO nevládlo dál. „Končíme koalici s korektními vztahy v rámci všech tří stran. Proti nikomu se nevymezujeme,“ říká například občanský demokrat Jiří Vaněček, který spolu s ANO vládne v Karlových Varech pod primátorkou Andreou Pfeffer Ferklovou (ANO).

V Ostravě je téměř jisté, že bude pokračovat koalice ANO a ODS, případně i s lidovci a Piráty. K udržení primátorského křesla má našlápnuto Tomáš Macura (ANO). „Jsme specifický region. Macura není kontroverzní osoba, my zas pro ně nejsme toxičtí ‚ódéesáci,“ vysvětluje místní poměry Jakub Unucka z moravskoslezské ODS.

„Megapodraz naruby“

ANO by navíc mohlo ovládnout i dvě největší města. V Praze kolem sebe krouží ANO a ODS – lídr občanských demokratů Bohuslav Svoboda chválí lídra ANO Patrika Nachera a oba společně ostřelují současného pirátského primátora Zdeňka Hřiba.

V Brně před čtyřmi lety ANO v čele s tehdejším primátorem Petrem Vokřálem vyhrálo, přesto nakonec skončilo v opozici. Šéf ANO Andrej Babiš tehdy koalici ODS, lidovců, Pirátů a socialistů označil za „megapodraz“.

Teď se ale v moravské metropoli spekuluje o „megapodrazu naruby“ – tedy že se ANO spojí s lidovci, aby vyšachovalo ODS a úřadující primátorku Markétu Vaňkovou. Lidovecký lídr a stranický místopředseda Petr Hladík se netají primátorskými ambicemi a vztahy mezi ODS a lidovci tu po čtyřech letech v koalici skřípou. Proto také v Brně nepadly na úrodnou půdu výzvy stranických centrál, aby se lidovci, ODS a TOP 09 spojili na půdorysu Spolu.

„Pokud bychom vyhráli, mám na post primátora ambici. Za šest let jsem si prošel všechny gesce a myslím si, že jsem získal dostatek zkušeností. Samozřejmě záleží, jak rozhodnou voliči. Rozdělení míst je na dohodě,“ říká k tomu Hladík.

Co těší lídra ANO

Na zahájení kampaně hnutí ANO ke komunálním volbám měl Andrej Babiš tak dobrou náladu jako už dlouho ne. Pozurážel konkurenci a vysmál se novinářům jako za starých dobrých časů.

V Plzni se dokonce o hnutí ANO přetahují strany vládní koalice mezi sebou. Momentálně tu hnutí vládne s ODS, na krajské úrovni se ale dohodlo s Piráty a Starosty. A očekává se, že podobnou koalici by mohli uzavřít také na radnici po komunálních volbách. „Myslím, že to tam směřuje. My budeme v koalici s kýmkoliv, s kým budeme mít programový průsečík,“ popisuje radní David Šlouf z ODS.

Plzeňské ANO si zatím nechává otevřená vrátka oběma směry. „My jsme připraveni jít do takové koalice, která bude makat pro Plzeňany. Je mně jedno, zda to bude s Piráty a STAN, nebo s ODS,“ uvedl v jedné z předvolebních debat lídr ANO v Plzni Roman Zarzycký.

Naopak v Hradci Králové si spolupráci s ANO v tomto volebním období moc nepochvalují a ODS by ráda sehnala jiného koaličního partnera. Zároveň ale přiznává, že vše může skončit při starém.

„ANO tu pravděpodobně zabojuje a může nastat pat, kdy to bez ostatní strany nesloží. Z pragmatických důvodů bude muset někdo ustoupit a dohodnout se s nimi,“ odhaduje královéhradecký zastupitel Martin Soukup (ODS).

Tak velké, že nejde ignorovat

Právě síla hnutí ANO je podle politologů jedním z důvodů, proč se z něj na komunální úrovni stává žádaný partner. „Velikost ANO hraje zásadní roli. Když skládáte povolební koalici, čím víc subjektů, tím je to náročnější. ANO obvykle bývá první nebo druhé a skládat proti němu koalici s více menšími stranami, k tomu už musíte mít nějaký silný důvod,“ vysvětluje Lubomír Kopeček.

Důležitá je ale i jistá ideová volnost. „Hnutí není programově silně vyhraněné. Volí témata, která nikomu moc nevadí. Kdybych to měl přirovnat k hudebnímu stylu, tak je to taková popmusic,“ uvedl politolog Tomáš Lebeda. Podle Kopečka je ANO vnímané jako relativně flexibilní i proto, že prodělalo vývoj od propodnikatelské strany po levicové hnutí.

Proč se ANO daří nacházet koaliční partnery tím lépe, čím dál je od celostátní politiky? Jednou z odpovědí je, že komunální politici jsou vzdálení od strašáka v osobě Andreje Babiše. Zatímco Babiš usmívající se z plakátů pomůže zajistit voliče, při samotném vyjednávání už sedí přijatelnější místní tváře.

Chce být prezidentem?

Hnutí ANO má čtyři možné uchazeče o post prezidenta. Řekl to šéf hnutí a bývalý premiér Andrej Babiš. On sám chce své rozhodnutí o kandidatuře oznámit v druhé polovině října.

„Odpor vůči Andreji Babišovi hodně ovlivňuje skládání vlády, ale místní elity ANO na lokální úrovni takový odpor rozhodně nevzbuzují. Rozhodně ten trend prolamování izolace ANO nesouvisí s tím, že by se Babiš stal přijatelnější,“ domnívá se Kopeček.

Podle Balíka se navíc v nižších patrech politiky politická scéna víc a víc drobí, existuje zde i řada nezávislých uskupení. Na stranická trička se tu tedy tolik nehledí.

„Několik posledních funkčních období navíc dochází k čím dál většímu rozpojování lokální a parlamentní úrovně. A to i z hlediska toho, co si dovolí regionální straníci vůči svým ústředím a v opatrnosti centrál něco nařizovat,“ dodává Balík.

Babiš se i na místní úrovni otírá o STAN

To potvrzují i lokální zkušenosti dvou hlavních politických rivalů – ODS a hnutí ANO, které spolu vládnou na řadě radnic. Například na Ústecku, jak potvrzuje volební lídr ODS Michal Šidák.

Problémy na Babišově mítinku v Ústí nad Labem:

+1

„Centrum respektuje regionální aspekty, které tu jsou. Když jsme spojení s ANO projednávali, shodli jsme se, že je potřeba zastavit ‚rudý sever‘ – tedy vládu komunistů,“ říká Šidák. Že se spojí dvě strany, které si nemohou v parlamentu přijít na jméno, mu zvláštní nepřijde. „Já bych tam nevstoupil a ty lidi nechápu. Ale ruku si s nimi podat dokážu,“ dodává Šidák.

Spory stranických centrál nebo v parlamentu se na radnicích někdy berou i s humorem. „Když jsme začínali, bylo u moci ANO a neodpustili jsme si do nich rýpat. Teď se to obrátilo, tak nám to přiměřeně vrací,“ popisuje vztahy občanský demokrat Jiří Vaněček z Karlových Varů.

Sám šéf ANO Andrej Babiš prý nechává koalice zcela na uvážení svých lidí. „Já našim komunálním politikům nebudu do ničeho mluvit. Žádné doporučení není a nebude,“ uvedl pro Seznam Zprávy Babiš.

Vzápětí si ale přece jen neodpustí vyslat do regionů vzkaz: „Je na nich, s kým se spojí. Je ale fakt, že STAN se zdiskreditoval a propojením na mafii úplně pošlapal jméno všem starostům.“

S přispěním Tomáše Svobody.

Čtěte analýzy Seznam Zpráv

Reklama

Doporučované