Hlavní obsah

ČSSD prodá Lannův palác v centru Prahy současnému nájemci

Foto: Michal Šula / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Lannův palác v centru Prahy.

Reklama

Sociální demokracie prodá za 201 milionů korun Lannův palác v centru Prahy dosavadnímu nájemci, kterým je společnost Finep. ČSSD to umožní splatit dluhy.

Článek

O prodeji informovala mluvčí ČSSD Jitka Pavlíková. Bývalé vládní straně, která od loňských voleb chybí ve Sněmovně, prodej podle ní umožní splatit v srpnu drtivou většinu dluhu. Na prodej dnes upozornil server Novinky.cz.

O úmyslu sociální demokracie prodat budovu v sousedství stranického sídla Lidového domu se hovoří od jara. „Dohodli jsme se na prodeji, a to se současným nájemcem. Předpokládáme tedy, že ke splacení drtivé většiny dluhu strany dojde v průběhu měsíce srpna,“ sdělila ČTK Pavlíková.

Seznam Zprávy v březnu napsaly, že ČSSD se chce chystaným prodejem zbavit dluhů z minulosti, které podle předsedy strany Michala Šmardy straně znemožňují jakoukoliv politickou činnost. Na kontokorentním účtu u Fiobanky měla ČSSD v té době závazky přes 200 milionů korun a jen na úrocích platila přes milion měsíčně.

ČSSD loni se ziskem 4,65 procenta hlasů nepřekročila poprvé za dobu samostatné ČR zákonnou pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny. Pro stranu to znamenalo po sérii volebních neúspěchů další propad příjmů od státu. Šmarda si stanovil řešení špatné ekonomické situace strany jako jeden z hlavních cílů. ČSSD kromě prodeje Lannova paláce také snížila počet zaměstnanců.

Lannův palác je stavba v novogotickém stylu na rohu Hybernské a Havlíčkovy ulice v Praze naproti budově Masarykova nádraží. Je chráněn jako kulturní památka. Základní kámen byl položen v roce 1857 a celá stavba byla poté dokončena v roce 1859, uvádí na svém webu Finep, který v budově sídlí. Společnost před sedmi lety budovu zrekonstruovala, přičemž do opravy se podle tehdejších informací zavázala dát 75 milionů korun ze svého. Palác si tehdy pronajala na 25 let.

Reklama

Doporučované