Hlavní obsah

Do voleb Spolu? Ne, v Brně půjdou ODS a lidovci zvlášť

Foto: Profimedia.cz

Primátorka Markéta Vaňková (ODS) s náměstkem Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) spolupracují v koalici. Spolu však strany v Brně do voleb nepůjdou.

Reklama

Celostátní vedení občanských demokratů, lidovců a TOP 09 vyzvalo kolegy, ať v komunálních volbách opakují společnou kandidátku z parlamentních voleb. V Brně to neklapne, v Praze dál jednají.

Článek

Udržet koalici Spolu i pro komunální a senátní volby? Ohlášený záměr celostátních lídrů z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 má první trhliny. V Brně se politici na spojení nedohodli, v Praze jednání dál pokračují.

V Brně, kde je doma premiér Petr Fiala (ODS), utvoří občanští demokrati společnou kandidátku jen s TOP 09, ale bez lidovců. „Zatím to vypadá, že do toho společně nepůjdeme. Za ODS můžu říct, že jsme v posledních týdnech vedli mnohá jednání s potenciálními partnery. V tuto chvíli to vypadá, že půjdeme do voleb dohromady s TOP 09,“ potvrdila pro Seznam Zprávy primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Křesťanští demokraté totiž půjdou do předvolební koalice se Starosty a nezávislými. „Diskutovali jsme o spolupráci s TOP 09, se Starosty i občanskými demokraty. Jsou některé oblasti, kde se s ODS neshodneme,“ sdělil náměstek primátorky a celostátní místopředseda lidovců Petr Hladík. Liší se prý v pohledech na dopravní problémy, bydlení nebo na tvorbu památkových zón, které vedení města řeší.

Dodal, že v Brně jsou si se Starosty programově blíž. „S lídrem starostů Martinem Malečkem se navíc známe, začínali jsme spolu v komunální politice,“ vysvětlil náměstek.

Lidovci mají na jižní Moravě tradičně silnou pozici a také jediného svého hejtmana v republice, Jana Grolicha.

Podle primátorky stojí za rozhodnutím i politická konkurence. „Předpokládám, že je to z toho důvodu, že kolega Hladík má také ambice a lidovci se rozhodli, že by chtěli kandidovat mimo společnou platformu,“ doplnila Vaňková.

Hladík chce být v čele kandidátky. „Jasno by mělo být na přelomu února a března, kdy máme městskou konferenci KDU-ČSL. Budu se ucházet o pozici lídra kandidátky,“ potvrdil. Rozložení míst na kandidátce se Starosty budou ještě vyjasňovat.

Proč opouštět úspěšný projekt?

Lídři koalice Spolu, která v říjnu vyhrála parlamentní volby, přitom ohlásili záměr, že má osvědčená značka fungovat i na podzim v senátních a komunálních volbách. Apelovali proto na kolegy v regionech, aby tvořili společné kandidátky, pokud to bude možné. A cílili především na velká krajská města. V menších sídlech některé z těchto stran ani vlastní kandidátku nemají.

Propagátorem myšlenky je třeba ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. „Byla by škoda zahodit ten bonus, který jsme získali od voličů. Člověk by neměl opouštět úspěšný projekt,“ řekl už dřív pro Seznam Zprávy.

Předpokládám, že je to z toho důvodu, že kolega Hladík má také ambice a lidovci se rozhodli, že by chtěli kandidovat mimo společnou platformu.
Markéta Vaňková, ODS, primátorka Brna

Stranické špičky zároveň avizovaly, že nikoho nebudou nutit, protože někde není vzhledem ke špatným osobním vztahům domluva možná. „Všem ale připomínám, že skoro všude jsme stejně nakonec odsouzeni k povolební spolupráci,“ doplnil Stanjura.

Koalice Spolu v Brně získala v parlamentních volbách přes 30 procent hlasů a porazila druhé ANO s 25,4 procenty. „Vím, že to byl v parlamentních volbách úspěšný projekt a naprosto rozumím, že jsme vyzýváni celostátním vedením, abychom pokud možno koalice dělali. Na druhé straně je třeba reflektovat místní specifika, takže rozhodnutí respektuji,“ doplnila Vaňková. Detaily spolupráce s TOP 09 budou dále ladit.

V Brně vládne koalice ODS, lidovců, Pirátů a sociálních demokratů. V 55členném zastupitelstvu mají celkem 33 křesel. Primátorka nepředpokládá, že by současná nedohoda nějak ovlivnila dění v koalici. „Za celé tři roky máme velmi dobré vztahy,“ dodala.

Podobně mluví i Hladík a podporuje případnou povolební spolupráci obou uskupení.

V Praze řeší, kdo by bral kolik křesel

Jednání vedou také jejich kolegové v hlavním městě. Naposledy se sešli v neděli, ale ke konečné dohodě to nevedlo. „Byla to věcná a klidná debata. Bavíme se o programu a vyjasňujeme své pozice. V žádném případě nic netlačíme na sílu. Pokud bychom se dohodli, tak chceme, aby to bylo pevné, a ne udělané narychlo,“ uvedl předseda pražské TOP 09 a pražský zastupitel Jiří Pospíšil.

Strany v Praze se zatím neshodly ohledně počtu míst na případné společné kandidátce. ODS poslala oběma dalším uskupením návrh memoranda pro vytvoření předvolební koalice Spolu. Podle ČTK mají mít strany zastoupení v poměru sedm pro ODS, čtyři pro TOP 09 a jedno místo pro lidovce. To se však nelíbí TOP 09, která zároveň jedná o možné spolupráci se Starosty a nezávislými.

STAN a lidovci vytvořili před volbami v roce 2018 koalici Spojené síly pro Prahu. Uskupení nyní v hlavním městě vládne spolu s Piráty a Prahou Sobě.

Reklama

Doporučované