Hlavní obsah

Kdo vyhrál, bude mít primátora, zní z ODS v Praze. Předčasné, říkají Piráti

Foto: ČTK

Zdeněk Hřib a Jana Komrsková (Piráti) po jednání s pražskou koalicí Spolu.

Reklama

Ani čtvrteční jednání o koalici na pražském magistrátu posun nepřineslo. Zástupci Spolu a Pirátů se sešli už potřetí, avšak spor ohledně trestně stíhaných v Radě hlavního města opět nevyřešili. Navíc se přeli o post primátora.

Článek

Strany se neshodnou na personáliích.

Pirátům vadí, že by v Radě hlavního města Prahy mohl usednout zastupitel Jana Wolf (KDU-ČSL), který čelí obžalobě kvůli údajným manipulacím se sportovními dotacemi.

Podle představitelů Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, požadavek pouze blokuje další vývoj jednání.

„To není o jednom kandidátovi, to není o Janu Wolfovi,“ řekl po jednání Jiří Pospíšil z TOP 09. „To je o tom, jestli – když budeme jako Spolu obsazovat určitý počet míst v městské radě – je naším svatým právem a naší politickou odpovědností před voliči vybrat nejlepší kandidáty, nebo jestli ti kandidáti mají být – v uvozovkách – vybíráni referendem Pirátů. My si myslíme, že to právo máme my,“ dodal.

Ve čtvrtek padl návrh, aby Wolf místo pozice radního stanul v čele jednoho ze zastupitelských výborů – dosud byl předsedou toho kulturního. Spolu ale trvá na tom, že chce do rady nominovat zastupitele, které samo uzná za vhodné.

Obě strany se rozešly s tím, že si kvůli dalšímu vývoji jednání zavolají v pondělí. Do té doby by měli politici situaci probrat vnitrostranicky. „Návrh byl takový, abychom si vzali čas. Aby si i oni rozmysleli, jestli je pan Wolf pro ně skutečně takto nenahraditelný,“ prohlásil šéf pražských Pirátů a současný primátor Zdeněk Hřib.

Kdo obsadí křeslo primátora?

Tentokrát došlo i na debatu o postu primátora. „Piráti trvají na svém stanovisku, které zpochybňuje i to, že vítěz voleb by měl obsadit funkci primátora,“ uvedl Bohuslav Svoboda (ODS), který byl ve volbách kandidátem Spolu na post v čele magistrátu.

„Dneska jsme chtěli odpověď na to, jestli potenciální koaliční partneři respektují obecný princip, že ten, kdo vyhrál volby, staví pozici primátora,“ doplnil ho šéf pražské ODS Zdeněk Zajíček.

Piráti ale zatím nechtějí předjímat, kdo by jaký post v radě města obsadil. „Na nějakém konkrétním půdorysu případné koalice a rozdělení zodpovědnosti v radě je nutné se domlouvat společně s budoucími koaličními partnery, pokud taková situace nastane. A my věříme, že ano,“ uvedla dvojka pirátské kandidátky Jana Komrsková.

Svoboda už v pondělí hovořil o tom, že jednání s Piráty je „velmi obtížné“.

I ve čtvrtek kritizoval vnitrostranickou politiku Pirátů. Podle ní by muselo případnou koalici se Spolu schválit i pirátské krajské fórum, kvůli čemuž nejsou závěry probíhajících jednání pevné.

„Chceme mít nějakou míru jistoty, že když se tady domluví po týdnech koncept vládnutí v Praze, což je velmi zásadní věc, tak je šance, že se podle toho konceptu bude vládnout. Že to potom nebude shozeno na základě rozhodnutí Pirátů o nějaké dva, tři hlasy členské základny,“ nechal se slyšet Jiří Pospíšil.

Přibrat Prahu Sobě?

Projednávala se také možnost přibrat do koalice uskupení Praha Sobě. S tím by kromě kromě Pirátů souhlasil také další pravděpodobný koaliční partner, hnutí STAN. Spolu ale tuto možnost razantně odmítá, protože by ve vzniklé koalici mělo menšinu.

V 65členném pražském zastupitelstvu získalo nejvíce křesel Spolu, a to celkem 19. Na druhém místě skončilo ANO se 14, následně Piráti se 13 mandáty. Místní politické uskupení Praha Sobě pak získalo 11 zastupitelů, hnutí STAN celkem 5. Do zastupitelstva hlavního města se poprvé dostala i SPD, která získala tři mandáty.

Zda nakonec v hlavním městě vznikne vláda na půdorysu pětikoalice, není stále jasné, obě strany ale tvrdí, že mají vůli v jednáních pokračovat. „Přestože útoky na nás jsou ne politické, ale hlavně osobní, všechno toto překonáváme a jednáme dál,“ uvedl Bohuslav Svoboda.

Představitele Spolu čeká v blízké době také další jednání s ANO, které v komunálních volbách v Praze skončilo na druhém místě. Pondělní schůzku si pochvalovali.

Reklama

Doporučované