Hlavní obsah

O krok blíže k menšinové vládě? Pražský pat už straší i šéfy stran

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Lídr koalice Spolu Bohuslav Svoboda zatím nedokázal sestavit koalici.

Reklama

V Praze se zatím jednání o nové koalici nikam neposunula. Ustavující zastupitelstvo se sice rozběhne už tento čtvrtek, je ale snaha dohodnout další tři týdny na vyjednávání.

Článek

Ani pět týdnů po komunálních volbách nejsou politici v Praze blíž sestavení magistrátní koalice. Ve čtvrtek se přitom musí konat ustavující zastupitelstvo.

Rýsuje se ale dohoda, že nově zvolení zastupitelé sice zasednou a vyřeší nejnutnější body, pak se ale jednání přeruší na další tři týdny.

Koalice Spolu rozeslala ve středu odpoledne návrh, v němž píše, že personální otázky včetně volby primátora a rady „by byly projednávány až na pokračování ustavujícího zastupitelstva.“ Vzhledem ke státnímu svátku navrhují termín až 24. listopadu.

Podle informací Seznam Zpráv jsou zablokovanou situací v Praze znepokojeni už i šéfové některých vládních stran, kteří už od voleb tlačí na své představitele v hlavním městě, aby dali přednost koalici na vládním půdorysu. Hovoří se ale také o možnosti menšinové vlády s hnutím ANO.

Varianta 1: „Vládní“ koalice

Předsedové ODS, TOP 09, lidovců i STAN si přejí, aby v Praze vznikla koalice složená z vládních stran. „Moje preferovaná varianta je od začátku jasná – formát vládní koalice,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan na dotaz ohledně vlády nad Prahou.

Na tom ale stále není dohoda s Piráty. Jejich lídr Zdeněk Hřib se spojil s Prahou sobě Jana Čižinského a trvají na společném vstupu do koalice. Na to ovšem nechce přistoupit koalice Spolu – neměla by pak totiž převahu v radě.

Podle informací Seznam Zpráv pražský pat ovlivňuje i atmosféru na vládě. Přímá konfrontace kvůli tomu neproběhla, ale téma se několikrát mezi řečí objevilo. Zdroje z blízkosti jednání, které si nepřejí uvést jméno, se domnívají, že by měl zasáhnout šéf Pirátů Ivan Bartoš a Hřibovi „domluvit“.

Bartoš Seznam Zprávám řekl, že do jednání nezasahuje a nemíní na strategii svých pražských kolegů nic měnit. „Nabídka od Pirátů odpovídá výsledkům voleb,“ uvedl s tím, že mu proti mysli není ani vytvoření povolební koalice s Prahou sobě. „Ta antipatie Spolu k Praze sobě je falešná. Jednali s nimi paralelně jako s námi,“ dodal.

Zdeněk Hřib uvedl, že vedení Pirátů na něj ohledně postupu netlačí. „Žádné notičky nedostávám,“ uvedl primátor.

Seznam Zprávy oslovily s otázkou, zda ve věci apelují na šéfa Pirátů, i šéfa lidovců Mariana Jurečku a předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. Jurečka nereagoval, Pekarová komentář k její roli ve vyjednávání odmítla.

Hřib sám je přesvědčený, že koalice Spolu dává přednost jiné variantě řešení. „Koalice Spolu s námi už několik dní odmítá jednat. Odmítli také vyslat zástupce na jednání všech politických klubů o organizačních záležitostech k čtvrtečnímu zastupitelstvu. (Za Spolu nakonec na jednání dorazil místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09), pozn. red.) Působí to tak, že se dohodnout na ničem nechtějí a ani to nepotřebují, protože už zřejmě mají dohodnutou opoziční smlouvu s hnutím ANO,“ uvedl Hřib.

Varianta 2: Menšinová vláda

Právě o menšinové vládě Spolu, kterou by tiše podporovalo hnutí ANO, se v posledních dnech hovoří jako o další možné variantě. Lídr Babišova hnutí Patrik Nacher se kvůli tomu v úterý odpoledne potkal se zástupci Spolu. „Sešli jsme se, abychom jim vysvětlili podmínky,“ řekl k tomu Nacher. Podpora by mohla být na tři až čtyři měsíce.

Především zástupci ODS by byli o této variantě podle informací Seznam Zpráv ochotni uvažovat. Situaci ale výrazně zkomplikovalo nedělní oznámení Andreje Babiše, že bude kandidovat na prezidenta.

Především zástupci TOP 09 nejsou spokojení s tím, že by se měli zapojit do koalice s ANO, zatímco Babiš bude v předvolební kampani ostřelovat jejich vládu. Symbolicky by teď jakákoliv spolupráce s ANO na pražské radnici představovala pro vládní strany minimálně komunikační problém.

Reklama

Doporučované