Hlavní obsah

ODS se může vrátit na radnice. Pokud to nepokazí krize a vlastní arogance

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Čeká koalici Spolu vítězství v komunálních volbách? Rozhodne především postoj vlády k inflaci a dalším dopadům ruské invaze na Ukrajinu.

Reklama

Čtyři měsíce do komunálních voleb. Vydrží voličům Spolu euforie z voleb do Sněmovny, anebo se projeví nespokojenost voličů ze složitých socioekonomických časů?

Článek

Až za čtyři měsíce přijdou voliči rozhodnout o novém obsazení obecních úřadů a radnic, může se stát, že se bude opakovat situace z roku 2006.

Tehdy samotná ODS vyhrála parlamentní volby a o několik měsíců později získala tři čtvrtiny míst starostů v okresních a větších městech. Také tehdy se stalo, co lze očekávat letos v záři: pravicoví voliči na rozdíl od těch levicových chodí i k malým volbám častěji.

Olomoucký politolog Petr Sokol, který spolupracuje s místní ODS, si i na základě této zvyklosti myslí, že letošnímu triumfu koalice Spolu na radnicích může zabránit jedině to, že se proti formaci Petra Fialy domluví oba velcí konkurenti – hnutí ANO Andreje Babiše a uskupení STAN ve spojení s Piráty a místními stranami typu Hradecký demokratický klub. To by pak znamenalo převrat.

Skeptičtější je politolog Západočeské univerzity Lukáš Valeš. Připouští, že lepší účast pravicových voličů může pomoci. „Vláda však dnes není schopna řešit socioekonomickou situaci a můžeme čekat, že její voliči dají nespokojenost najevo při dalších volbách ve velkých městech,“ dodává pro Seznam Zprávy s prognózou, že v takovém případě může Spolu utrpět těžkou porážku.

Komunální volby také neproběhnou záhy po volbách do Sněmovny, jako tomu bylo v roce 2006, ale až po roce, takže euforie voličů Spolu nemusí podle plzeňského politologa tentokrát vydržet.

Ovšem například v roce 2014 nezabránil hnutí ANO ani roční odstup, aby po úspěchu ve sněmovních volbách získalo nejvíc křesel v zastupitelstvech osmi z deseti měst s více než 90 tisíci obyvateli. Výjimkou byly pouze Liberec a Hradec Králové. Proto také ANO na magistráty dosadilo sedm primátorů.

Trochu jiná pravidla

Pokud pravicové voliče neodradí postoj vlády k inflaci a dalším dopadům ruské invaze na Ukrajinu, naplní se mimo jiné prognóza politologa Sokola, podle níž Spolu získá v komunálních volbách tolik hlasů, že na velkých radnicích nebude potřebovat podporu Babišovy strany jako nyní.

Na radnicích totiž platí jiná pravidla než ve velké politice a při skládání povolebních koalic nehraje tak velkou roli ideologie. Místo toho je klíčový předpoklad, že dotčené strany dokážou udržet kontrolu nad svými zastupiteli.

Tím se v období po roce 2018 vysvětluje, proč na radnicích byla nejčastější spolupráce tandemu ANO a ODS. Ve velké politice jsou nesmiřitelnými konkurenty, v sedmi z deseti metropolí je však jejich spojenectví základem městské rady.

Koaliční poměry

Z koaličních poměrů na magistrátech se momentálně vymyká Praha, kde jsou místní sdružení s Piráty dost silná, aby k vládě nepustila žádnou z velkých partají.

V Brně dali občanští demokraté před ANO přednost Pirátům a menším stranám, naopak v Českých Budějovicích podržela místní sdružení primátora Jiřího Svobodu (ANO). Rozhodující byl postoj bývalých občanských demokratů, kteří se od roztržky v roce 2010 nesmířili s jihočeským lídrem ODS Martinem Kubou a dosud ho obviňují z arogance. Se svým sdružením Občané pro Budějovice přitom jsou dost silní, aby jeho nástup na radnici zablokovali.

Předpověď, že Spolu a speciálně ODS ovládne většinu velkých měst, se tedy nenaplní, pokud se rozšíří právě českobudějovický vzor.

„Zajímavé bude vyjednávání v Plzni,“ připomíná v této souvislosti politolog Sokol. Před třemi měsíci tam Piráti a STAN vypověděli na krajské úrovni koalici s ODS a po dohodě s ANO získali místo hejtmana.

Pokud k obdobným aliancím dojde ve větším počtu případů, může to oslabit spolupráci středopravých stran také na vládní úrovni.

Letošní komunální volby zřejmě pomohou překonat roztříštěnost, která v posledních patnácti letech rozbila politickou scénu ve většině českých a moravských měst.

Ještě v roce 2006 nedokázaly dvě velké strany ODS a ČSSD ovládnout radnice pouze v deseti ze 72 okresních měst. Nástup občanských iniciativ a nových stran poté vedl k tomu, že se o vládě na některých radnicích dohaduje až deset partnerů.

Také z toho důvodu nedosáhly v minulých či předminulých volbách dvě nejsilnější strany na okresech dohromady ani na polovinu míst starostů. To se však může v září změnit, když Spolu a ANO na sebe ve vyostřené kampani stáhnou víc hlasů.

Zároveň může STAN vytvořit společnou střechu regionálních sdružení. S tím však politolog Valeš nepočítá. „Spolupráci místních sdružení se STAN zatím neregistruji. Ani bych jim to neradil. Je to jedna z celostátních značek, proto je lepší se separovat,“ doporučuje.

Reklama

Doporučované