Hlavní obsah

Proslavila se zaklíněním pod kořen, teď kandiduje za ODS

Foto: TV Nova

Takto Zdeňka Novotná předváděla v reportáži TV Nova, jak se zasekla pod kořenem stromu. Nyní kandiduje v pražských Petrovicích.

Reklama

Dodnes ji lidé poznávají a chtějí společnou fotku nebo podpis. Aktuálně by od svých fanoušků chtěla ale především hlas ve volbách, v nichž kandiduje.

Článek

Kandidatura 67leté důchodkyně Zdeňky Novotné v městské části Praha-Petrovice by za normálních okolností nikoho nezaujala. Serveru iDnes.cz se ale podařilo zjistit, že se jedná o hlavní postavu dnes už legendární televizní reportáže o ženě, která přečkala noc v lese zaseknutá pod kořenem stromu.

„V obci jsem ODS zakládala. Už je to skoro třicet let,“ říká Novotná, která kandiduje za stranu z devátého místa.

„Jde mi o to, aby se tady lidé cítili dobře, aby se tu něco dělo. Musíme si pomáhat. Starší musejí předávat vědomosti mladším. Nikdo učený z nebe nespadl,“ vysvětlila serveru svoji motivaci věnovat se komunální politice.

Díky slávě by mohla získat nejeden preferenční hlas. Říká, že ji lidé stále občas poznávají. „Přijdeme s manželem do obchodu, stojíme ve frontě u kasy a přijde mladík: ,Nejste náhodou bába pod kořenem?‘ Někdy se tomu zasmějete, někdy vás to otráví,“ uvedla.

Šokem tehdy ztratila řeč

Reportáž televize Nova se vžila právě pod názvem „Bába pod kořenem“. A hned po svém odvysílání se rychle stala virální. Popisuje událost, ke které došlo v Řídelově na Jihlavsku v roce 2012, kde byla Novotná tehdy se svými přáteli na dovolené. V noci se šla projít do lesa, kde jí sjela noha a zapadla pod kořen stromu. Šokem rovněž ztratila řeč, a proto si nemohla přivolat pomoc, ačkoliv její přátelé byli asi jen 50 metrů od ní. V lese nakonec strávila celou noc.

Novotná tvrdí, že reportáž si lidé s jejím jménem spojují dodnes. „Člověk nesmí podléhat takovým těm nešťastným událostem,“ uvedla v rozhovoru. Dodala, že se celý incident podepsal na jejím zdraví.

Víte, jak správně volit v komunálních volbách?

Komunální volby se od těch ostatních v mnohém liší. A nejenom tím, že se v nich místo kroužkování křížkuje. Přinášíme podrobný návod, jak se v hlasovacím lístku pro komunální volby vyznat.

Dnes vyvrací, že by ona či její přátelé byli v dané chvíli opilí. Podle svých slov jí pomohlo noc zvládnout to, že si vzpomněla na vojáky z první světové války, kteří zvládli kruté podmínky v zákopech. Ve videu také popisuje, že ji během noci zahřívala vlastní moč.

Ženu nalezli a zachránili její přátelé až následující den, po příjezdu televizních kamer ale vlezla pod inkriminovaný kořen znovu, aby situaci předvedla. Stejně tak její přátelé sehráli na záznam její neúspěšné hledání.

Na událost si každopádně Zdeňka Novotná uchovala hmotnou vzpomínku. „Stále mám schované věci, ve kterých jsem tu noc byla,“ přiznala pro iDnes.cz.

Reklama

Doporučované