Hlavní obsah

Střípky voleb: Nejmladší starosta obhájil, čtyři obce povedou samé ženy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kdo je nejmladším starostou a nejstarším zastupitelem? Jak si o víkendu vedly ženy? Kde se fotbalisté utkali se zahrádkáři? Seznam Zprávy přinášejí střípky letošních komunálních voleb.

Článek

Více žen

Ve vedení obcí a měst zasedne po letošních volbách 29 % žen, což je o jeden procentní bod více než doposud. V řadě obcí se navíc ženy rozhodly deklarovat jasný postoj a sestavit i pojmenovat kandidátku tak, aby podpořily počet žen v zastupitelstvech.

Čistě ženskou kandidátku sestavily například obyvatelky Zvíkovského Podhradí. Straně s všeříkajícím názvem ŽENY se v obci na jihu Čech podařilo získat 2 z 9 zastupitelských mandátů.

Kuriozitou byly názvy dvou kandidátek v Nových Dvorech na Žďársku - Strana Novodvorských žen a Novodvorští muži. Ženy sice se dvěma mandáty byly úspěšnější než Novodvorští muži s jedním zastupitelem, i tak ale většinu křesel obsadí muži z řad nezávislých kandidátů.

Čistě mužská zastupitelstva zasednou ve 423 obcích, čtyři obce pak povedou samé ženy. Například Počepice na Příbramsku sice nemělo 9 zvolených žen ve volebním souboji žádného soupeře, v minulém volebním období ale tvořili muži většinu zastupitelstva.

Třináct romských zastupitelů

V komunálních volbách letos kandidovalo 210 Romů a Romek, zastupitelský mandát ale nakonec získalo podle serveru Romea.cz třináct z nich, stejně jako v předchozím volebním období. Mezi zvolenými je deset mužů a tři ženy, a kromě Jiřího Daniela z jihomoravské obce Olomučany, zasednou všichni ve vedení obcí v Ústeckém a Karlovarském kraji. Čtyři z nich navíc mandát obhájili.

S výsledkem 2,7 % pak skončil v boji o senátorský mandát jediný romský kandidát Štěpán Kavúr. Pětašedesátiletého sociálního pracovníka a předsedu spolku Buči, který pomáhá dlouhodobě nezaměstnaným Romům, do voleb vyslala ČSSD v Praze 10.

Výsledky komunálních voleb 2022

Nejmladší starosta

Pomyslný titul nejmladšího starosty si i po letošních volbách zřejmě udrží Tomáš Pavelka z Mořic na Prostějovsku. Teprve 24letému politikovi se poté, co v roce 2020 nahradil odvolaného starostu Martina Obrunču, letos podařilo volby vyhrát se ziskem téměř 56 %.

„Jsem rád, že nám voliči vystavili vysvědčení. Potvrdili, že směr, jakým se obec ubírá, se jim líbí. A to je ta nejlepší motivace,“ řekl Pavelka, který kandidoval za STAN, pro Seznam Zprávy.

Věk podle něj není nevýhodou, rozhodující jsou zkušenosti a odhodlání. „Je to hodně i o přístupu. Pokud člověk bude brát starší a hlavně služebně starší kolegy jako inspiraci a bude s nimi mít normální mezilidské vztahy, budou ho brát jako sobě rovného. S diskriminací kvůli věku jsem se takřka nesetkal,“ doplnil. Velký význam podle něj taky hraje to, jakými lidmi se starosta obklopí.

Nejstarší zastupitelka

Průměrný věk zvolených zastupitelů je podle údajů Českého statistického úřadu 48 let, komunální politika ale dlouhodobě zajímá i mnoho výrazně starších.

Nejstarší zastupitelkou se letos stala učitelka Sylva Knedlová z Fryštáku na Zlínsku, která letos oslavila 88. narozeniny a v čtyřtisícové obci, kde na tamní základní škole již 69 let vyučuje, kandidovala za ODS.

Dvěma nejstarším kandidátům těchto voleb bylo shodně 96 let a oba chtěli své voliče oslovit z kandidátek KSČM. První byla Marie Roušarová, která kandidovala na Praze 6 a druhým byl Milan Hejcman z Karlových Varům. Ani jeden z kandidátů, kteří by ve funkci oslavili sto let, ale ve volbách neuspěl.

„Nechám to mladším“

Po 32 letech a osmi funkčních obdobích letos ve funkci končí jeden z nejdéle vládnoucích polistopadových starostů Pavel Dvořáček. V podkrkonošské obci Havlovice, kde úřadoval od roku 1990, sice dostal druhý nejvyšší počet hlasů, na post už ale podeváté neaspiruje. „Nechám to mladším,“ řekl Seznam Zprávám.

V roce 1991 stál i u založení místního buňky Občanského fóra. Přestože není havlovickým rodákem, místní si ho oblíbili. Za dobu, co byl v úřadu, řešil troje povodně i řádění žháře.

Stejně dlouho vládl i starosta Brna-Jehnic Václav Šicha. Kandidoval i letos a uspěl, starostou tak může být znovu. Seznam Zprávám už před volbami řekl, že na funkci nelpí. „Pokud se najde schopný mladý starosta, ty nejvyšší ambice nemám.“

V politice letos skončila další z letitých starostek - Vladislava Lachotová z Vělopolí na Frýdecko-Místecku. Znovu již nekandidovala.

10 příběhů voleb

Vítězové a poražení na radnicích a ostré senátorské duely.

„Okresní přebor“ v zastupitelstvu

Netradiční politický souboj se odehrál v severočeských Těchlovicích, kde proti sobě kandidovaly organizace zahrádkářů a místní fotbalový tým. Ten už sice v oficiálních soutěžích nehraje, ale na rozvoji obce se podílí nejen prostřednictvím svých zastupitelů.

„Fotbal se tady hrál již od války, a i když loni v soutěži dospělých skončil, sportovci svou partu drží dál, věnují se žákům a aktuálně mají asi 45 členů fotbalového sdružení, z kterého někteří letos znovu kandidovali do zastupitelstva,“ líčí pozadí voleb současný místostarosta František Černý, který kandidoval za organizaci Zahrádkáři Těchlovice.

Fotbalisté letos zahrádkáře udolali 5:2 , oproti volbám před čtyřmi lety si tak polepšili o 2 mandáty.

Urza to skoro dokázal

„Nechceme vaše hlasy, ke svobodě se nelze provolit,“ hlásá ve svém názvu anarcho-kapitalistické hnutí Martina Urzy, které už pravidelně kandiduje skoro do všech možných voleb s cílem, aby pro ně nikdo nehlasoval. Jediným kandidátem je sám Urza.

I přes jasnou výzvu, se ale Urza dostával k setinám procent. Letošní volby v Praze nicméně může považovat za úspěšné. Z celkového počtu hlasů nedostal ani setinu procenta.

Volby v Praze

1. Spolu: 19 mandátů

2. ANO: 14 mandátů

3. Piráti: 13 mandátů

4. Praha sobě: 11 mandátů

5. STAN: 5 mandátů

6. Koalice SPD: 3 mandáty

Reklama

Doporučované