Hlavní obsah

Svár mezi politiky Spolu a STAN: Hlubuček poslal na Marvanovou právníka

Foto: ČTK

Ještě před loňskými volbami do Sněmovny Hana Kordová Marvanová spolupracovala s koalicí Starostů a Pirátů. V letošních volbách bude ale kandidovat za uskupení Spolu. Na snímku s Petrem Hlubučkem.

Reklama

Náměstek primátora Petr Hlubuček podal předžalobní výzvu na radní Hanu Kordovou Marvanovou, která jej kritizovala u vedení Starostů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hana Kordová Marvanová je radní za Starosty. Znovu za ně ale kandidovat v podzimních volbách nechce. Mimo jiné s odůvodněním, že na ni vyvíjel nepřiměřený tlak náměstek primátora a šéf pražské organizace STAN Petr Hlubuček. Kandidovat – tentokrát do Senátu – bude za Spolu.

Své výhrady k fungování hnutí shrnula v dopise předsedovi Vítu Rakušanovi, jak informovaly před časem Lidové noviny. Seznam Zprávy nyní zjistily, že Hlubuček se obrátil na právníka, který Marvanové poslal předžalobní výzvu. Žádá omluvu za nepravdivé výroky. Nejen Hlubučkovi, ale i vedení STAN v Praze a předsedovi Rakušanovi.

„Klient kategoricky odmítá uvedená nařčení, která s ohledem na dikci, míru obecnosti, nelze vnímat jinak než jako účelovou snahu destruovat jej jako vašeho budoucího politického konkurenta, dehonestovat jej v očích spolustraníků, politických partnerů, opozice a potažmo i veřejnosti,“ uvedl Hlubučkův právník Miroslav Krutina na konci dubna v předžalobní výzvě, kterou má redakce k dispozici.

Marvanová, někdejší poslankyně za ODS a Unii svobody, se hnutí STAN omluvit odmítá. V reakci na předžalobní výzvu své výhrady zopakovala.

„V rezignačním dopise uvádím, že jednání vašeho klienta (Petra Hlubučka) je v rozporu s principy, které STAN deklaruje, a to s principy transparentnosti a boje proti klientelismu a korupci. K tomu patří i záruky ochrany oznamovatelů, což je zjevně v rámci STAN porušováno,“ píše Marvanová.

A pokračuje: „Obrátila jsem se opakovaně interně na orgány STAN s žádostí o řešení nepřijatelných jednání některých členů STAN v rámci výkonu jejich veřejných funkcí a namísto prošetření věci nyní dokonce čelím předžalobní výzvě vašeho klienta,“ odepsala Marvanová Hlubučkovu právníkovi.

Šéf pražské organizace STAN nyní musí vysvětlovat okolnosti kauzy nákupu čtyř bytů na jihu Španělska, na nejasnosti upozornily v týdnu Seznam Zprávy.

Málo pracujete

Za hnutí STAN se Marvanová do Rady hlavního města dostala v roce 2018. Když jí před rokem a půl začaly vadit některé záležitosti spojené s pražským dopravním podnikem, obrátila se se svými připomínkami na vedení STAN.

„Před rokem a půl jsem vás o vzniklé situaci mezi mnou, předsedou pražské organizace Petrem Hlubučkem a Stanislavem Polčákem informovala s tím, že jsem pod nepřijatelným tlakem, který se týká věcí projednávaných v rámci činnosti Zastupitelstva hlavního města Prahy a které jsou v rozporu s principy transparentnosti a boje proti klientelismu a korupci,“ napsala Marvanová letos v březnu předsedovi STAN Vítu Rakušanovi v dopise, o němž nedávno informovaly Lidové noviny.

Ministr vnitra k tomu uvedl, že spor mezi Hlubučkem a Marvanovou vnímal jako vnitrostranický spor v rámci pražské organizace hnutí.

Došlo ale až na předžalobní výzvu ze strany Hlubučka, který Marvanové vytkl, že se ve své funkci věnovala více než práci pro hlavní město svému PR a nechovala se vhodně k pracovníkům magistrátu.

„Nabízí se otázka, jaký skutečný účel měla pro objasnění vašich politických kroků kontroverzní, až difamující rétorika. Nadto se tato rétorika dotkla našeho klienta, který logicky k věci nemůže a nechce mlčet. Klient nikterak nehodnotí, do jaké míry má obsah vašeho rezignačního dopisu a s ním spojená vyjádření sloužit jako prostředek vaší další politické budoucnosti. Podstatný je flagrantní zásah do práv mého klienta s nezvratnými důsledky, které Vám nepochybně musí být známy nejen jako advokátce, ale i jako političce,“ vzkázal Hlubučkův právník Marvanové.

Politička se nechystá ze svých výroků vůči Hlubučkovi a STAN slevit.

„Za mnou uváděné výroky v rezignačním dopise, zaslaném předsedovi STAN a na vědomí krajskému výboru STAN v Praze, nemám důvod se omlouvat, neboť tyto výroky jsou pravdivé a podložené a v případě potřeby je mohu doložit,“ oponuje Marvanová výzvě k omluvě.

A dodává: „Naopak výroky, které pravděpodobně na základě sdělení vašeho klienta uvádíte v dopise vůči mé osobě, jsou nepravdivé a svědčí jen o soustavném jednání Vašeho klienta spočívajícím v šíření pomluv vůči mé osobě a mé práci jako radní, což váš klient prováděl dlouhodobě jak před členy STAN, tak před kolegy či spolupracovníky na magistrátu.“

Reklama

Doporučované