Hlavní obsah

V Brně vyhrály ODS s TOP 09. Vaňková má velkou šanci zůstat primátorkou

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) ve volbách uspěla.

Reklama

aktualizováno •

Na jihu Moravy zafungovalo spojení ODS a TOP 09. Občanští demokraté v čele s Markétou Vaňkovou mohou pokračovat ve vedení města, nabízí se však více povolebních variant.

Článek

Ač se celostátní výsledky komunálních voleb nevyvíjí podle představ vládní ODS, premiér Petr Fiala si jedno důležité vítězství připsal.

U něj doma v Brně občanští demokraté ve spojení s TOP 09 zvítězili se ziskem okolo 25 procent hlasů. V 55členném zastupitelstvu tak získali 16 křesel.

Oproti předešlým volbám si polepší o dva mandáty, rozdělí si je však s TOP 09. Sečteno je přes 99 procent volebních okrsků.

Primátorka Markéta Vaňková má velkou šanci, že v čele města usedne i v novém volebním období. Do volebního štábu v restauraci U Seminárů přišla v doprovodu ministra spravedlnosti Pavla Blažka po půl jedenácté večer. „Mám radost. Je to vizitka naší čtyřleté práce. Chci poděkovat všem voličům, kteří nám dali důvěru,“ řekla.

Na druhém místě skončí se 20,5 procenty hnutí ANO (13 křesel). Třetí je koalice lidovců se Starosty a nezávislými, připsali si okolo 17,1 procenta hlasů (10 křesel).

Čtvrté je SPD s Trikoloru, Moravany a Nezávislými kandidáty se ziskem 9,8 procenta (6 křesel). Do zastupitelstva se dostanou ještě Piráti (4 křesla), ČSSD (3 křesla) a Zelení se Žít Brno (3 křesla).

Volební účast byla o něco nižší než před čtyřmi lety, dorazilo 41,9 procenta voličů.

ANO by rádo do vedení města

V Brně dosud vládla koalice ODS, lidovců, Pirátů a socialistů. Ve velmi podobném složení by mohla pokračovat i v následujících čtyřech letech. „Znova opakuji, že bych se ráda pobavila se všemi subjekty, které budou v zastupitelstvu města. Nedokáži říct, v jakém pořadí vyjednávání přijdou,“ poznamenala Vaňková.

Povolební jednání však mohou karty rozdat úplně jinak. Politici v Brně si to dobře pamatují. V roce 2018 zvítězilo ANO tehdejšího primátora Petra Vokřála, přesto skončilo v opozici. Šéf hnutí Andrej Babiš to tehdy označil za megapodraz.

Lídr hnutí ANO René Černý řekl, že budou s kolegy považovat za úspěch, když se vrátí do vedení města. „Budeme vyjednávat se všemi subjekty, které nám to umožní. Chceme naplnit co nejvíce z našeho volebního programu,“ zopakoval.

Ministr spravedlnosti a krajský předseda ODS Pavel Blažek uznal, že předešlou koalici rozdělovaly některé názory na důležité projekty - třeba multifunkční halu nebo horkovod z Dukovan. „Byly tam některé rozpory o zásadních tématech. Jsou věci, ve kterých kompromisy jdou a ve kterých nejdou. Očekávám tedy delší jednání. Ale to vůbec neškodí,“ řekl.

Lídr lidovců Petr Hladík si dělal ambice na primátorské křeslo. Koalice KDU-ČSL a Starostů však skončila se 17 procenty na třetím místě. „Pogratuloval jsem ODS k vítězství. Předpokládám, že případná jednání budou následovat po sečtení všech hlasů,“ řekl.

Povolební počty přitom nabízejí celou řadu koalic.

Těsnou většinu v 55členném zastupitelstvu by utvořilo vítězné Společně (ODS, TOP 09) se druhým ANO. Mají 29 křesel.

Mírně pozměněná koalice ODS+TOP 09, KDU-ČSL+STAN, Piráti a ČSSD může vytvořit silnou formaci se 33 křesly. Případně se obejde bez jednoho z menších partnerů.

Teoreticky se může opakovat také obejití vítěze voleb. Koalice ANO, lidovců se STAN, Pirátů a ČSSD by dala dohromady 30 křesel v zastupitelstvu.

Výsledky komunálních voleb 2022

Reklama

Doporučované