Hlavní obsah

Zaspali, útočil Babiš. Řídit se vašimi radami, zkrachujeme, reagovala Pekarová

Foto: Vláda ČR

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Reklama

Předsedové všech parlamentních stran se den před komunálními volbami sešli v poslední superdebatě.

Článek

Starostové budou mít dostatek energií za zastropované ceny. V předvolební superdebatě na ČT24 to slíbil premiér Petr Fiala (ODS). Začátek debaty, která se má týkat nadcházejících komunálních voleb, se točil kolem největšího problému současných týdnů – energetické krize.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že státní obchodník, přes kterého budou obce energie nakupovat, už vzniká.

„Vznikne rychle, pravděpodobně pod existující firmou, posléze bude vytvořen institut pod Ministerstvem průmyslu a obchodu,“ uvedl Rakušan.

Premiér Fiala řekl, že stát domlouvá se zástupci výrobců energií, že státu prodají volnou kapacitu elektrické energie. Zároveň ale uvedl, že zastropování cen elektrické energie, ke kterému vláda přistoupila minulý týden, je jen pomocí obyvatelům a části podnikatelů. „Není to ale řešení energetické krize,“ uvedl.

Předseda opoziční SPD Tomio Okamura zopakoval, že Česko by mělo pro tuto zimu nasmlouvat levný plyn v Rusku. „Nemáme jinou alternativu. Lidé musí bydlet, nemají peníze, musí mít teplo,“ řekl Okamura.

Co udělají volby s Ukrajinci v Česku

Platí heslo „Za Babiše bylo líp“ i pro válečné uprchlíky? Proč jsou komunální volby důležité i pro místní Ukrajince? Máte ve svém okolí běžence, který nalezl dočasný domov v Česku? Nasdílejte mu důležité informace z naší ukrajinské sekce, třeba o obecních volbách:

Moderátor se dotazoval šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše, proč jeho hnutí bralo ohledně zastropování cen za příklad sousední Slovensko, které ceny zatím nezastropovalo. „Protože se Slovenskem jsme žili společně v Československu, takže je to nejlepší příklad. My jsme mluvili o tom Slovensku, ale samozřejmě teď tam bylo vyjádření ministra, ale je tam nová vláda, je tam chaos,“ uvedl k tomu Babiš.

Předseda ANO zároveň znovu kritizoval vládu za to, že „zaspala“, což dělá poslední dobu opakovaně. Proti tomu se ohradila šéfka TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Jestli tady někdo zaspal, byla to vaše vláda, pane Babiši. Za vaší vlády zkrachovala Bohemia Energy, byly tu signály z trhu, ale nikdo to neřešil. My jsme vaše prázdné zásobníky plynem naplnili. Dnes máme jistotu, že zimu zvládneme. Kdybychom se řídili 28 radami pana Babiše, tak bychom zkrachovali. To by byly stamiliardy dluhů, co bychom nasekali,“ uvedla Pekarová k plánu pomoci v energetické krizi, kterou ANO nedávno představilo.

Reklama

Doporučované